În aceste luni de vară caniculare este mai greu să ne menținem mereu hidratați, de multe ori programul aglomerat sau pur și simplu comoditatea putându-ne face să ignorăm imperativul consumului frecvent de apă. În aceste condiții, chiar și o ușoară deshidratare a organismului poate avea efecte neplăcute, ducând la reducerea energiei și a eficienței cu care ne îndeplinim sarcinile cotidiene.
Astfel, în perioadele de vară este bine să “mâncăm apă” pentru a fi siguri că organismul nostru nu va ajunge deshidratat. Există mai multe alimente aflate la îndemâna oricui care au potențialul să ne mențină hidratați în canicularele zile de vară, chiar dacă nu bem atât de multă apă pe cât recomandă medicii, conform unui material publicat pe portalul de știri Yahoo!
Un burger delicios ne poate menține hidratați. Carnea tocată de vită are un conținut foarte bogat în apă. Conform nutriționiștilor, chifteaua de hamburger conține 64% apă atunci când este crudă și respectiv 60% apă atunci când este gătită. Dacă renunțăm la cartofii prăjiți și alegem în schimb o garnitură de salată verde, un burger poate deveni un fel de mâncare delicios și foarte hidratant.
O singură ceașcă de orez fiert cântărește aproximativ 177 de grame, iar 133 din aceste grame sunt reprezentate de apă, conform revistei Men’s Fitness.
De asemenea, conform experților nutriționiști, sucul de roșii este compus din 90% apă, nu are niciun fel de grăsimi și conține 50 de calorii la o porție de jumătate de ceașcă.
Vânăta este o legumă foarte sănătoasă și extrem de bogată în apă și fibre, existând de asemenea numeroase moduri în care poate fi preparată. Spre exemplu, chef-ul Yotam Ottolenghi a publicat câteva cărți de bucate pentru precum “Plenty” sau “Jerusalem” în care prezintă numeroase rețete delicioase cu vinete.
Vinetele nu pot fi întrecute decât de pepene în ceea ce privește conținutul de apă. Pepenele, un fruct care conține 90% apă, mai este denumit și “ambrozia zeilor” pentru gustul delicios și efectul înviorător pe care-l are. În plus, conform nutriționiștilor, o felie de pepene asigură 103,2% din necesarul zilnic de vitamina A al organismului.
Un pahar de suc natural de mango, cu gustul său tropical și senzația catifelată cu care îți răsfață bolta palatină, te ajută să lupți împotriva deshidratării și nu conține decât 135 de calorii. Un pahar de suc natural de mango mustește în același timp și de vitaminele A, B6 și C.
Conținând 91% apă, broccoli, leguma pe care fie o adorăm, fie nu o putem suferi, dar nu ne este niciodată indiferentă, se numără printre alimentele recomandate în perioadele de caniculă. Această legumă conține și calciu, un “bonus” care contribuie la întărirea sistemului osos.
Contrar aparențelor, și pieptul de pui la grătar este o soluție pentru a rămâne hidratați în lungile zile de vară, fiind alcătuit în proporție de 66% din apă. Carnea de pui trebuie însă cumpărată și consumată proaspătă. Cu cât este ținută mai mult timp în congelator, cu atât pierde mai multă apă.
Avocado, un fruct care conține apă în proporție de 81%, este excelent pentru a ne menține hidratați. În plus, o serie de studii indică faptul că dacă se consumă jumătate de avocado în timpul mesei de prânz, senzația de sațietate de după masă se prelungește mai mult, fapt ce poate ajuta persoanele care doresc să slăbească.
Iaurtul este un aliment care nu doar că este hidratant, dar este și o soluție alimentară excelentă pentru a înlocui electroliții pierduți după o sesiune intensă de exerciții fizice. Conform revistei Shape, iaurtul este un hidratant atât de bun pentru că are în componența sa foarte mult sodiu și potasiu.
Din această listă de alimente nu avea cum să lipsească laptele de vacă, format în proporție de 87% din apă și care conține din abundență electroliți, vitamina E și grăsimi bune.
Semințele de chia, lăsate peste noapte în lapte de migdale, asigură un mic dejun delicios, complet din punct de vedere nutritiv și foarte hidratant.
AGERPRES/(AS — autor: Codruț Bălu, editor: Mariana Ionescu)