Republica Singapore, singurul oraș-stat din lume care este așezat pe o insulă, cu o suprafață totală de 692,7 kmp și o populație de 5.674.472 locuitori (est. iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov) sărbătorește la 9 august Ziua națională. La această dată, în 1965, Singapore s-a retras din componența Federației Malaysiei și s-a proclamat republică independentă în cadrul Commonwealth-ului.
Parcul Merlion din Singapore
Singapore este alcătuit din 63 de insule, inclusiv insula principală Singapore. Jurong, Pulau Tekong, Pulau Ubin și Sentosa sunt cele mai importante dintre multele insulițe din Singapore. Cel mai înalt punct natural este Bukit Timah Hill, de 166 m.
Pe locul actualului stat a fost înființată în secolul II d. Hr. regiunea comercială Temasek, avanpost al Imperiului Srivijaya. În 1299, numele așezării a devenit Singapura — ”orașul leului” — odată cu înființarea Regatului omonim. În 1819, Anglia cumpără acest teritoriu de la Sultanatul Johor.
Templu budist în Singapore
După 1869, când s-a dat în exploatare Canalul de Suez, importanța insulei a crescut și mai mult ca oraș-port, aflat pe principala rută de navigație spre Extremul Orient. În scurt timp, Singapore a devenit principalul centru comercial din Asia de Sud-Est.
La începutul secolului al XX-lea, chinezii constituiau trei sferturi din populația teritoriului. Între cele două războaie mondiale, s-a reinstituit guvernarea colonială a Angliei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Singapore a căzut sub ocupația Japoniei.
În 1946, a devenit colonie sub administrație separată (Malacca și Penang urmând să fie încorporate în Malayan Union), iar în 1959 a obținut dreptul la autoguvernare internă. Singapore a intrat, în 1963, în componența Federației Malaysia. Se retrage la 9 august 1965 și se proclamă republică independentă în cadrul Commonwealth-ului.
Fondat la începutul secolului XII și ocupat la începutul secolului XIV, de către Regatul indonezian Madjapahit, Singapore rămâne pentru mult timp, o regiune frecventată de pescari și pirați, potrivit infotour.ro.
Templu indian în Singapore
În 1819, Sir Thomas Stamford Raffles a fondat orașul Singapore, iar în 1867 regiunea a fost declarată colonie a Imperiului Britanic. Situat la punctul de întâlnire al căilor comerciale dintre China, India și Indonezia, Singapore a înregistrat o dezvoltare economică deosebită în secolul XIX-XX, devenind cel mai mare și important port din sud-estul Asiei.
Centrul politic, administrativ, economic și cultural se află în Singapore, capitala statului, situată în extremitatea sudică a insulei. Cu o populație de 5.517.000 locuitori (2014) potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), Sinagpore este unul dintre cele mai mari orașe-port din lume, fiind un punct important punct de tranzit, dar și gazda a peste 150 de companii maritime din peste 80 de țări.
Grădinile din Marina Bay
Singapore mai este numit și Orașul Grădină al Asiei, și combină zgârie-norii și mijloacele de transport specifice aglomerărilor citadine moderne, cu un amestec de influențe chineze, indiene și malaeziene, potrivit www.origotravel.ro. Centrul orașului este format din Orchard Road, Riverside și marele cartier Chinatown, ce păstrează și astăzi clădiri ridicate la mijlocul secolului XIX, fiind cunoscut și sub numele de Central Business District (CBD).
Punctele de atracție de pe malurile fluviului Singapore includ Boat Quay, Clarke Quay și Robertson Quay, locații proeminente și clădiri memoriale, precum Parcul Merlion și Clădirea Parlamentului, muzee ca Muzeul Civilizațiilor asiatice, temple ori moschee, cum ar fi templul Tan Si Chong Su și moscheea Omar Kampong Melaka, dar și oaze de verdeață precum Grădinile Botanice Singapore cu frumoasa Grădină Națională a Orhideelor renumită pentru
impresionanta colecție de orhidee.
În sudul insulei, atracția principală o constituie portul Marina Bay, cu clădiri rezidențiale și facilități turistice deosebite. Un alt punct de atracție este Singapore Flyer, cea mai înaltă roată de observație din lume (165 m), inaugurată în 2008, și din vârful căreia se poate vedea în larg, până la 45 de km, fiind observate Aeroportul Changi, Insula Sentosa și chiar zone din Malaysia și Indonezia.
Singapore Flyer
Singapore este unul din singurele două orașe din lume care au păstrat intactă pădurea tropicală, amenajând Rezervația Naturală Bukit Timah.
Insulele mai mici ca Sentosa, Pulau Ubin, Kusu sau Turtle, Lazarus și Sisters Islands, oferă turiștilor o binevenită oază de liniște, potrivit aceluiași site, dar în același timp și o incursiune în natură. În insula Sentosa se află Butterfly Park, unde se pot admira cei mai frumoși fluturi, Insect Kingdom, cu peste 3.000 de specii dintre cele mai frumoase și rare insecte, dar și Underwater World, cel mai mare oceanarium tropical din Asia, care coboară spre fundul mării printr-un tunel acrilic transparent de 80 m lungime, în care trăiesc peste 2.500 de vietăți marine.
AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)