Facebook Twitter Email

Republica Ecuador, stat situat în nord-vestul Americii de Sud, sărbătorește ziua națională la 10 august, dată la care se aniversează proclamarea independenței, în 1809.

Captură Foto: (c) Neoindustria.com / YouTube

Cu o suprafață de 283.561 kmp și o populație de 15.868.396 locuitori (est. iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), Ecuadorul reprezintă un amestec de comunități indigene, populații cu origini din coloniștii spanioli și descendenți ai sclavilor africani.

Captură Foto: (c) Neoindustria.com / YouTube

Până în secolul al XV-lea, pe teritoriul Ecuadorului s-a aflat regatul amerindian Quito, care a fost anexat de Imperiul Incaș. Aici s-a dezvoltat cultura valdivia, una din cele mai vechi culturi de pe continentul american. Cucerit și colonizat de spanioli, din 1532, Ecuadorul a fost inclus, până în 1739, în Viceregatul Noua Granadă.

În 1534, a fost întemeiat orașul Quito, care a exercitat o puternică influență culturală asupra zonelor învecinate. La 10 august 1809, armata de eliberare a proclamat independența Ecuadorului.

Captură Foto: (c) Neoindustria.com / YouTube

Între 1822-1830, Ecuadorul a fost parte integrantă, alături de Columbia și Venezuela, din Republica Federativă Marea Columbie. La 13 mai 1830, Ecuadorul s-a desprins din Republica Federativă Marea Columbie și și-a proclamat independența de stat. În 1835, statul a adoptat numele de Ecuador.

Capitala Quito expune câteva dintre cele mai bine conservate exemple de arhitectură colonială timpurie de pe continent, fiind primul oraș declarat Patrimoniu Mondial UNESCO, în 1978, potrivit whc.unesco.org. În ciuda cutremurului din 1917, orașul are cel mai bine păstrat centru istoric din întreaga Americă Latină.

Captură Foto: (c) Neoindustria.com / YouTube

Orașul este gazda unor biserici și capele impresionante, mănăstiri și piețe coloniale, muzee și clădiri cu arhitectură de la începutul secolului al XX-lea.

Quito este situat în partea central-nordică a Ecuadorului, la o altitudine de 2.800 m deasupra nivelului mării, fiind mărginit de vârfurile vulcanului Pichincha (Guagua — 4.748 m și Rucu — 4.698 m) și are o populație de 1.699.000 locuitori (2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov). Alte orașe importante sunt: Guayaquil, Guayas, Pichincha, Cuenca.

Captură Foto: (c) Neoindustria.com / YouTube

Dintre atracțiile turistice numeroase ale acestui oraș, potrivit www.agetur.ro, amintim: muzeul Artei Pre-Columbiene, care îi prezintă, într-un mod interactiv, pe vechii locuitori ai acestei regiuni înainte de colonizare, dar și viziunea lor cosmică și spiritualitatea; Biserica iezuită La Compańía și mănăstirile San Francisco și Santo Domingo sunt un exemplu extraordinar de abilitate artistică a artizanilor ecuadorieni, cu numeroase picturi și basoreliefuri ale faimoasei Școli de Artă barocă din Quito (o fuziune între arta spaniolă, italiană, maură, flamandă și indigenă); La Plaza Grande, El Palacio Presidencial, La Catedral Metropolitana, El Sagrario, El Pancecillo, colina unde se află statuia Madonei, înaltă de 45 m; Piața Artizanilor; TeleferiQo, cel mai înalt teleferic din America de Sud (de la 2.950 m la 4.050 m) pentru o vedere panoramică de excepție asupra orașului Quito.

AGERPRES/(Documentare — Irina Andreea Cristea; editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva