Republica Ciad, cu o suprafață de 1.284 km pătrați și o populație de 13.600.000 de locuitori (2015) potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește ziua națională la 11 august. Aceasta marchează proclamarea independenței (1960).
Captură Foto: (c) Travel Channel / YouTube
Statul este situat în partea central-nordică a Africii și are ca vecini Libia, Sudan, Republica Centrafricană, Camerun, Nigeria, Niger.
Poziția sa geografică — în interiorul continentului — și climatul deșertic au adus Ciadului denumirea de “Inima Moartă a Africii”, chiar dacă pe teritoriul său se găsește a doua cea mai vastă zonă mlăștinoasă a continentului negru — din jurul Lacului Ciad de la granița vestică — și porțiuni din savana sudaneză, factori ce reușesc să mai combată acțiunea deșertului nemilos, potrivit globi.ro.
Captură Foto: (c) Travel Channel / YouTube
Relieful este variat, cu munți semeți (Tibesti, alt. max. 3 415 m în vf. Emi Koussi), în nord spre granița cu Libia, vaste câmpii acoperite de dune la poalele acestora, coline și munți scunzi, în nord-est (platoul Erdi și masivul Ennedi) și în sud (colinele Ouaddai).
Clima tropicală cu ariditate extremă în nord (Faya, 20 mm/an) și precipitații suficiente în sud, ce cad mai ales în iulie-septembrie, fapt ce influențează debitele apelor curgătoare Chari, Logone și suprafața lacului Ciad. Vegetația este predominant ierboasă: xerofită și discontinuă în Sahara, de stepă în Sahel, de savană în sud; păduri dense, tropicale, numai în extremul sudic.
Capitala țării este N’Djamena cu o populație estimată la sub 1 milion de locuitori, potrivit worldpopulationreview.com, iar principalele orașe sunt: Moundou, Abeche, Sarh.
N’Djamena este unul dintre cele mai animate orașe din centrul Africii. Centrul istoric reprezintă un loc fascinant și potrivit pentru achiziționarea de covoare și bijuterii specifice.
Satul Gaoui, apropiat de capitala țării, oferă exemple de arhitectură și ceramică tradițională, precum și un mic muzeu. În timp ce safariurile în Ciad nu sunt activități la fel de populare ca în țările învecinate, Parcul Național Zakouma, zona perfectă pentru practicarea acestui tip de activități, se situează între cele mai bune rezervații de viață sălbatică din Africa. Vizitatorii pot admira turmele de elefanți și girafe, precum și lei, antilope și multe alte specii de animale.
Între obiectivele turistice se mai numără Abeche, vechea capitală a Imperiului Ouaddai (sec. XVII-XIX), platoul Ennedi din nord-est, Munții Tibesti, din Nord-Vest, cu picturi rupestre în peșteri (Aouzou, Bardai, Zouar). Sudul țării prezintă interes prin faună și peisaje.
În Ciad există o mare varietate de feluri culinare. Principalele produse sunt sorg și meiul. Din mei se face făină pentru aluaturi sau pentru terci. Călătorii pot găsi carne friptă de oaie cu ardei iute uscat și lămâie la punctele de oprire din satele de pe marginea drumului din Sahel. Curmalele au un rol important în bucătăria locală, fiind utilizate atât la realizarea unor sosuri, cât și la realizarea unor prăjituri. Deserturile sunt simple, cel mai adesea presărate cu zahăr sau susan, utilizându-se pentru prepararea lor, fructe uscate sau arahide.
AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan; editor: Irina Andreea Cristea)