La 23 august, în fiecare an, se marchează Ziua internațională de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia, începând din 1998.
Sursa foto: unesco.org
În acest an UNESCO, împreună cu asociația culturală “Fait a Cuba” și Galeria Vallois organizează, la Paris, în perioada 4-11 septembrie, un eveniment format dintr-un seminar, o expoziție și un spectacol, pentru a marca această zi. Aceste activități vor oferi o reflecție la plural asupra relației pe care artiști contemporani o au cu istoria și cu fenomenul numit sclavie. După abolirea sclaviei, generații de artiști din diverse domenii creative au revizuit, au modernizat și au transmis ororile acestei condiții umane inacceptabile cu scopul de a nu uita victimele acestei tragedii umane, cât și pe cei care s-au opus și au triumfat asupra acestei “crime împotriva umanității”.
Ignoranța sau ascunderea unor evenimente istorice majore constituie un obstacol în calea înțelegerii reciproce, a reconcilierii și cooperării între popoare, menționează UNESCO pe pagina sa dedicată evenimentului www.unesco.org. UNESCO a decis, prin urmare, să rupă tăcerea care înconjoară comerțul cu sclavi și sclavia, care au afectat toate continentele și au provocat mari frământări ce au modelat societățile noastre moderne. Această zi comemorativă este un prilej pentru a aprofunda reflectarea asupra consecințelor contemporane ale acestei tragedii și implicațiile sale în societatea noastră de astăzi, și anume toate formele moderne de sclavie și de exploatare, dintre care sunt amintite rasismul, discriminarea rasială și intoleranța.
Ediția din 2015 a Zilei internaționale de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia marchează și lansarea în ianuarie 2015 a Deceniului pentru persoanele de origine africană (2015-2024), în care UNESCO intenționează să participe în mod activ, prin diversele sale programe și în special prin proiectul ”Slave Route”.
”Slave Route Project” a fost lansat în 1994, în Ouidah (Benin). Prin acesta s-a evidențiat faptul că ignoranța sau ascunderea unor evenimente istorice majore constituie un obstacol în calea înțelegerii reciproce, a reconcilierii și cooperării între popoare. UNESCO a decis să rupă tăcerea din jurul comerțului cu sclavi și al sclaviei, fenomene care au afectat toate continentele și au provocat mari frământări ce au contribuit semnificativ la modelarea societății moderne.
Acest proiect are trei obiective: să contribuie la o mai bună înțelegere a cauzelor ce au condus la diverse forme de exploatare, a problemelor și consecințelor practicării sclaviei în lume (Africa, Europa, America, Caraibe, Oceanul Indian, Orientul Mijlociu și Asia); să evidențieze transformările globale și interacțiunile culturale care au rezultat din acest fenomen și să contribuie la formarea unei culturi a păcii prin promovarea reflecției asupra pluralismului cultural și a dialogului intercultural. Proiectul a avut un impact semnificativ și a contribuit la recunoașterea comerțului cu sclavi și a sclaviei ca fiind o crimă împotriva umanității de către Organizația Națiunilor Unite, la Conferința mondială împotriva rasismului, de la Durban, din 2001.
Ziua internațională de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), în cadrul celei de-a 29-a sesiuni a Conferinței Generale, de la Paris, din noiembrie 1997, prin Rezoluția 40. Data de 23 august celebrează evenimentele petrecute în noaptea de 22 spre 23 august, 1791, în Santo Domingo (astăzi Haiti și Republica Dominicană) care au jucat un rol crucial în eliminarea comerțului transatlantic cu sclavi. În plus, această dată aduce un omagiu rezistenței istorice care a condus la crearea primului stat independent al negrilor, Republica Haiti.
AGERPRES/ (Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)