Cele 124 de persoane care au padelat pe Dunăre din Germania până în România, în cadrul celei de-a 60-a ediții a Turneului Internațional al Dunării (TID) se află zilele acestea în orașul Tulcea.
Participanții la TID, cel mai lung turneu din lume destinat ambarcațiunilor fără motor, au pornit în urmă cu peste 70 de zile de la Ingolstadt, Germania, pentru a ajunge la Sfântu Gheorghe, România.
‘Este pentru a treia oară când particip la TID. Îmi place să padelez și îmi place turneul, pentru că vreau să cunosc țări și culturi noi. Pentru mine este foarte interesant să văd cum locuiesc oamenii și să le cunosc tradițiile’, a declarat Mary, în vârstă de 18 ani, Germania.
Anul acesta, un singur român, Dan Paici, a parcurs întregul traseu al TID, ceilalți 24 alăturându-se grupului la începutul lunii. ‘Sunt la prima mea participare la TID, dar în ultimii doi ani am venit cu familia în Deltă și am parcurs trasee cu caiacul. Delta are frumusețea ei, ca și Dunărea de altfel, dar trebuie să fii mereu conștient de pericole și să porți vesta, de exemplu’, a afirmat Cosmin Balaban, în vârstă de 41 de ani, România.
Președintele Asociației TID România, Costin Iatan, a amintit faptul că în ultimii cinci ani există români care padelează pe Dunăre de la izvor până la vărsarea în Marea Neagră. ‘Mă gândesc că ar fi un lucru bun pentru România, pentru turism, dacă s-ar îmbunătăți condițiile în locurile de campare. Cred că România este singura țară care nu are toalete în toate locurile de campare. În alte state există și dușuri. Atunci când oamenii se hotărăsc să participe însă la TID, știu ce-i așteaptă și își asumă toate neajunsurile’, a declarat președintele TID România.
La Tulcea, participanții la TID au primit diplome de participare la eveniment în cadrul celei de-a V-a ediții a Rowmania Fest, eveniment care are drept obiectiv promovarea turismului prietenos față de natură.
Deși România deține cea mai mare lungime de mal dintre toate țările riverane Dunării, respectiv 1.075 kilometri, ea nu a fost implicată în organizarea TID și nici nu a avut participanți până în anul 2007, când un echipaj format din trei persoane într-un caiac a intrat în turneu de la Oltenița până la Silistra, pe o porțiune de doar 55 de kilometri.
Etapa “Delta” din TID va începe luni, 31 august, participanții la eveniment urmând să ajungă la Sfântu Gheorghe și pe Marea Neagră miercuri, 2 septembrie, atunci când va avea loc și petrecerea de închidere oficială a celei de-a 60-a ediții a turneului.
Duminică, Rowmania Fest continuă cu concursurile de triatlon, anul acesta Delta Rowmania Triathlon fiind etapă în Cupa europeană de triatlon pentru juniori. La ora 12,00, va avea loc conferința ‘Black to Black — Cooperare de la Pădurea Neagră la Marea Neagră’, iar la ora 14,30, pe lacul Ciuperca, este programat startul finalei naționale a concursului de vâslit în canotci 10+1 Descoperă Rowmania.
După-amiază, faleza va găzdui spectacole ale comunităților locale, festivitățile de premiere ale concursurilor, precum și concertele susținute de Niște Băieți, Stela Enache și Silvia Dumitrescu. La ora 21,00, în Piața Civică va avea loc proiecția filmului ”Aferim”, regizat de Radu Jude.
Rowmania Fest este o inițiativă a multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin, care promovează turismul responsabil față de natură și mișcarea în aer liber. Evenimentul este organizat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea și al Primăriei municipiului Tulcea, sub patronajul Reprezentanței CE în România, precum și cu susținerea financiară a mai multor societăți private.
AGERPRES/(A, AS — autor: Luisiana Bîgea, editor: Mihai Simionescu)