Centrul Londrei atrage ca un magnet milioane de vizitatori. In ultimii 5 ani, metropola a devenit Babylonul lumii moderne. In care o treime dintre locuitori sunt imigranti. Unii stabiliti in Regat cu multi bani si pretentii pe masura. Cand spui Londra spui un oras plin de viata, un oras in care traiesc oameni din peste 270 de natiuni. Un loc in care isi fac un rost si romanii.
Strada Harley, in zona Oxford e o artera discreta, cu imobile insirate, sedii ale unor afaceri care genereaza an de an profituri asemanatoare unor centre financiare mari. „E o zona de excelenta medicala sa spunem asa, cunoscuta in toata lumea. Are specific medical. De 6 ani sunt aici”, spune Ovidiu Maurer, medic stomatolog.
In fata uneia dintre cladirile cochete l-am gasit pe Ovidiu Maurer, medic roman. Pe Harley Street stomatologia se numeste cosmetica dentara, iar medicii care profeseaza pe aceasta strada au propria asociatie a dentistilor din Marea Britanie, separat de restul stomatologilor din Regat
“Nu sunt foarte multi medici romani, eu nu cunosc niciun medic roman, stomatolog sunt numai eu probabil”, explica Ovidiu Maurer. Spune ca a avut referinte bune in randul stomatologilor britanici dupa ce a studiat si profesat timp de 15 ani in Germania. “Nu ca e mai bun vadul, dar sunt celebritati si tot felul de oameni mai instariti care vin. Nu ai voie sa dai nume, sunt date confidentiale pe care nu poti sa le faci publice. Oameni cu Oscar vin aici, nu locuiesc in zona.”
E discret in ce priveste clientii, dar ne-a sugerat sa verificam lista actorilor britanici premiati cu OSCAR. Ar fi de mentionat Daniel Day-Lewis, Ben Kingsley, Jeremy Irons, Anthony Hopkins si Colin Firth. Iar actrite detinatoare ale statuetei sunt Hellen Mirren si Kate Winslet. Fara sa faca precizari privind identitatea pacientilor, Medicul Maurer spune ca odata instalati pe scaunul de stomatologie, vedetele devin oameni normali, cu probleme dentare pricinuite de varsta si de vicii precum fumatul.
Strada Harley a inceput a devina un urias complex medical inca din anii 60. Atunci s-au deschis aici primele cabinete private, iar britanicii de rand veneau sa isi trateze in sistem privat problemele de sanatate. In prezent locul de frecventat doar de high-life-ul londonez, adica oameni de afaceri, sportivi, actori si cantareti.
Desi vazand fatadele nu ai zice, aici la interior se afla clinici pe 2 sau 3 etaje, renumite in toata lumea. Iar la unele cabinet programarile se fac cu 2 sau 3 luni inainte. Pentru ca toata crema medicinei britanice se afla pe aceasta strada.
E suficient sa citesti placutele de pe usi, si sa privesti masinile cu care vin pacientii, ca sa iti dai seama ce profituri se obtin din medicina privata in zona. Gasesti aici de la microchirurgie vasculara, la rezolvarea dificultatilor de fertilitate dar si centre de infrumusetare. Si totul tine de marketing. Chirurgia estetica se numeste aici sculptura cosmetica. Clinicile au aparatura de ultima generatie si sunt liste lungi de asteptare chiar si in cazul celebritatilor care doresc schimbari de look.
Romanca Ecaterina Brady are cabinet la numarul 137. “Este clinica pe care mi-am deschis-o in Harley Street, este o clinica de fertilitate si de medicina pentru femei. Specializarea mea e in medicina pentru femei, ceea ce inseamna ca tratez de la tinere adolescente, pana la menopauza.” Are cabinetul la mansarda, in parteneriat cu un celebru ginecolog londonez, numit medicul anului in Regat, in 2010.
“Trebuie sa ai recomandari si trebuie sa faci parte din anumite societati, care au dreptul sa inchirieze locuri in zona respectiva. Toate casele de pe aceasta strada apartin familiei regale, toate sunt inchiriate si chiriile sunt controlate de aceasta agentie imobiliara a casei, deci nu poate oricine sa vina si sa spuna vreau sa inchiriez, chiar daca au enorm de multi bani. Trebuie sa ai aprobarea lor.”
Ea s-a specializat la Londra in medicina chinezeasca, dupa ce a studiat 4 ani la o facultate britanica. Face acupunctura, dar ofera si diverse tratamente cu infuzii de plante si uleiuri orientale. In Romania a fost specialist de marketing pentru mai multe multinationale. Spune ca asta a ajutat-o in noua meserie, pentru ca abordeaza cu tact si dimplomatie fiecare clienta. Iar pacientele sunt multumite, chiar daca nu stiu mare lucru despre tara noastra si medicii care emigreaza de la noi.
Toate clinicile sunt amenajate incat sa para ca faci tratamente in propria sufragerie si interventii chirurgicale in vizita la un prieten si mai putin intr-un centru medical.
“Nu fac o diferentiere in functie de nationalitate. Si eu probabil ca am fost foarte norocoasa sa nu fiu judecata prin faptul ca sunt roman. Sunt judecata prin ceea ce fac si prin modul in care imi fac meseria. Spunand asta insa, nu e usor. Nu e usor pentru ca este o piata extraordinar de competitiva. Si daca nu esti bun, se vede imediat. Nu ai cum sa pui o fatada si sa joci un rol pentru ca lumea isi da seama si automat iti vei pierde clientii. “
Romanii ajung insa si altfel pe Harley Street. In timp ce Ecaterina ne prezenta zona, si-au facut aparitia si cativa conationali care cersesc. Sotul Ecaterinei, venit cu copiii sa o astepte pe mama lor, la terminarea programului, ii da bani unei tinere cu sacul in spate.
Daca romanii din elita medicala britanica se plang ca nu e usor, deoarece trebuie sa tina sus stacheta din cauza competitiei, cersetorii sustin contrariul. Le merge bine la Londra si stiu unde sa se instaleze. Sotul Ecaterinei este australian si spune ca romanii de pe strazile londoneze nu deranjeaza totusi atat de mult, daca nu sunt violenti. El insusi a fost atacat pe strada si talharit in vazul lumii, dar cei care i-au luat portofelul si telefonul erau tineri britanici.
‘Romanii si bulgarii sunt aratati negativ acum, au parte de publicitate negativa, dar e vorba de proportii aici, eu merg pe strada si nu vad romani agresivi. Ma simt mai in siguranta pe unele strazi din Bucuresti, decat in unele zone din Londra.”
Din experienta in marketing, Ecaterina sustine ca e o diferenta uriasa intre cultura romaneasca si cea britanica. De aici si contrastele uriase in ce-i preveste pe romanii care dorm, fura si cersesc pe strazi si care nu au nimic de a face cu politetea si manierele britanicilor. “Cred ca e foarte important cand te muti intr-o tara straina, felul de a te comporta adaptat cat mai mult culturii respective. Sa incerci sa inveti felul in care oamenii se prezinta, interactioneaza si astea incep de la cele mai mici detalii. “
Se spune ca cine frecventeaza cabinetele de pe Harley Street imbatraneste…subtil si frumos. Pe strada cu staif din buricul Londrei gasesti clienti cu pretentii si medici de top, unii din Romania. Tot aici insa vezi si… romani cu mana intinsa. E trist ca si unii si altii sunt pusi in aceeasi tabara de o parte a presei engleze, fiindca apartin unor lumi total diferite. In timp ce unii castiga respectul britanicilor, altii trezesc sentimente de mila, sau mai rau, de repulsie si refuz.
Sursa: Pro TV