În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
Săptămâna aceasta vă propunem ”Supă de brânză cu pătrunjel” și ”Dulceață în aluat”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Supă de brânză cu pătrunjel
Iei o egală cantitate de șvaițer ras și de făină. Adaogă câte 1 ou întreg de persoană. Amestecă cu cât lapte sau zeamă de carne dorești să ai, după numărul comesenilor. Pipărează mult. Focul domol. Amestecă mereu cu o lingură de lemn. La întâiul colcot servește, dar mai înainte pune în farfurii pătrunjel tocat.
Dulceață în aluat
Ferbe apă și unt în cantități egale. Lasă să scadă temperatura. Când apa e căldicică pune înăuntru de patru ori atâta făină și frământă aluatul. Apoi întinde-l și taie-l în rotogoale. Pune, peste fiecare, dulceață sau marmeladă. Închide marginile rondelelor peste dulceață și pune-le în unt sau untură să se prăjească.
AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)