Republica Mali, cu o suprafață de 1.240.192 kmp și cu o populație de 16.955.536 locuitori (est. iul. 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește, la 22 septembrie, Ziua națională, data la care, în 1960, și-a declarat suveranitatea.
Sursa: youtube.com
Între fluviile Senegal și Niger se succed, între secolul al IV-lea și al XVI-lea, Imperiile Ghana (secolul IV-XI), Imperiul Mali (1200-1400) și Imperiul Songhai (secolele XIII-XVI), cel mai puternic dintre toate, distrus la sfârșitul secolului al XVI-lea de o invazie marocană, potrivit volumului ”Mica enciclopedie de Istorie Universală” (2002).
Trupe franceze ocupă, în ultimele două decenii ale secolului al XIX-lea, teritoriul statului Mali, care devine cunoscut sub numele de Coloniile Franceze ale Senegalului Superior și Nigerului, iar din 1920 sub cel de Sudanul Francez, parte a Africii Occidentale Franceze. În 1958, Sudanul Francez devine republică autonomă în cadrul Comunității Franceze.
În 1959 ia ființă, prin unirea Sudanului Francez cu Senegalul, Federația Mali, care își proclamă independența la 20 iunie 1960. Două luni mai târziu, Senegalul, condus de Leopold Sedar Senghor, se retrage din federație și se proclamă stat independent (20 august 1960), iar Sudanul Francez adoptă numele de Republica Mali și își declară, la rândul său, suveranitatea, la 22 septembrie 1960.
Sursa: youtube.com
Mali este națiunea cea mai mare din vestul Africii, mărginită de șapte țări și traversată, în partea sa centrală și în sectorul sud-estic, de marele fluviu Niger.
Orașul Bamako este capitala țării. Cu o populație ce numără 2.515.000 locuitori (2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), Bamako este unul dintre cele mai importante orașe din Africa de Vest. Principalele locuri de interes sunt Grădina Botanică, piețele, printre care cea mai mare piață de ambarcațiuni din vestul Africii, Muzeul Național, Grădina Zoologică și Centrul de meșteșuguri Maison des Artisans.
Un eveniment important are loc în fiecare an, la sfârșitul lunii ianuarie, în capitală. În această perioadă, Bamako găzduiește finalul celui mai important rally-raid destinat amatorilor, Budapesta-Bamako, o cursă caritabilă intercontinentală. Competitorii parcurg distanța dintre capitala Ungariei, Budapesta, și cea a statului Mali, Bamako, trecând prin Deșertul Sahara, iar încasările sunt donate comunităților din Mali și Mauritania.
Sursa: youtube.com
Cel mai faimos oraș al țării este fantasticul Timbuktu, odată centrul cel mai puternic și mai bogat al acestui teritoriu, potrivit globi.ro, astăzi parte a Patrimoniului Mondial al UNESCO. În orașul medieval Djenne există o moschee impresionantă, cea mai mare clădire din lume construită din chirpici și, totodată, centrul religiei islamice a țării.
Localitatea Mopti, construită pe trei insule, este locul de unde se pleacă în croaziere pe fluviul Niger, care culminează cu Delta Nigerului, unică prin frumusețea ei.
AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Andreea Onogea)