Republica Guineea Bissau, cu o suprafață de 36.125 kmp și cu o populație de 1.726.170 de locuitori (est. iul. 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), aniversează, la 24 septembrie, Ziua națională. În 1973, a avut loc proclamarea independenței statului african.
Sursa foto: captură YouTube
Portughezii, începând cu secolul al XV-lea, și-au extins treptat dominația asupra teritoriului de astăzi al statului, devenit apoi bază a comerțului cu sclavi spre Brazilia, se menționează pe site-ulwww.mae.ro. În 1817, regiunea devine colonie portugheză.
În 1961, Partidul African al Independenței din Guineea Bissau și Insulele Capului Verde (PAIGC), fondat de liderul revoluționar Amilcar Cabral, a declanșat lupta armată împotriva autorităților coloniale. La 24 septembrie 1973, Republica Guineea Bissau își proclamă independența, statut recunoscut la 10 septembrie 1974.
Atracțiile turistice din țară se leagă, în principal, de arhitectura colonială păstrată din era portugheză; plajele, adesea izolate și neatinse; abundența vieții sălbatice și a faunei, ce include o populație importantă de cimpanzei și hipopotami. Cele mai impresionante minuni ale naturii pot fi admirate în cadrul Parcului Natural Cantanhez din Jemberem, în timp ce arhipelagul Bijagos reprezintă un adăpost al tradițiilor, aici conviețuind încă triburi indigene.
Orașul Bissau este capitala statului, fiind, totodată, cel mai mare oraș din Guineea Bissau, precum și principalul centru administrativ și comercial al țării, având o populație de 492.000 de locuitori (2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov). Port la Oceanul Atlantic, orașul se află situat în estuarul râului Geba.
Orașul a fost întemeiat la finalul secolului al XVII-lea de către portughezi, sub forma unui port comercial, potrivit site-uluiwww.descoperimlumeaimpreuna.ro. În 1942, orașul Bissau a fost declarat capitală a Guineei Portugheze, iar din anul 1973 a devenit capitala statului independent Guineea Bissau.
Cele mai interesante obiective turistice ale orașului Bissau provin din perioada colonială portugheză. Cel mai important edificiu al capitalei este Palatul Prezidențial, construit la începutul secolului al XIX-lea în stil neoclasic, care, însă, a fost bombardat în timpul războiului civil din 1998-1999. Reconstruit în 2013, este, în prezent, reședința președintelui acestei țări.
Fortaleza d’Amura este vechiul fort al orașului, construit în secolul al XVII-lea, în stil colonial, care se află într-o stare perfectă de conservare. La interior, a fost construit un mausoleu în onoarea memoriei eroului național Amilcar Cabral.
Sursa foto: captură YouTube
Centrul vechi al orașului Bissau — Bissau Velho — este un loc pitoresc, ce amintește de perioada prezenței portugheze în oraș, având o valoare pur istorică. Turiștii sunt atrași de clădirile cu aer colonial, extrem de colorate și vesele, dar mai ales de fosta închisoare a orașului, pe zidurile căreia au fost pictate flori de culoare roz, amintește același site.
Portul Pidjiguiti este un port pescăresc destul de mic, care însă amintește, în context istoric, de masacrul din 1959, când au fost uciși peste 50 de muncitori din port. Momentul a marcat începutul rezistenței contra prezenței portugheze în această țară, care s-a încheiat cu obținerea independenței. Aici, a fost construit un monument comemorativ, sub forma unui pumn de culoare închisă, ridicat spre cer.
În Bissau există un muzeu reprezentativ al culturii și artei locale, respectiv Muzeul Național Etnografic. Sunt expuse sculpturi de lemn, măști ceremoniale, colecții de haine tradiționale și obiecte casnice.
Singura piață din Bissau este piața Bandim, unde se vând mărfuri locale dintre cele mai diferite, de la alimente, legume, până la haine, suveniruri și obiecte artizanale. Cele mai căutate sunt sculpturile din lemn, fructele de caju și textilele lucrate manual.
AGERPRES/ (Documentare—Irina Andreea Cristea; editor: Andreea Onogea)