Anual, la 26 septembrie, Ziua europeană a limbilor este celebrată în țările de pe continentul european, urmărindu-se sensibilizarea publicului față de multilingvismul din Europa, cultivarea diversității culturale și încurajarea învățării limbilor străine de către toți europenii.
La inițiativa Uniunii Europene și a Consiliului Europei, Ziua europeană a limbilor a fost sărbătorită în fiecare an din 2001. Anul European al Limbilor 2001 a fost organizat în comun de către Consiliul Europei și de Uniunea Europeană. A fost sărbătorită diversitatea lingvistică din Europa și promovată învățarea limbilor străine, potrivit edl.ecml.at.
La 26 septembrie, o serie de evenimente sunt organizate în întreaga Europă: activități cu și pentru copii, programe de televizor și de radio, cursuri de limbă și conferințe. Autoritățile naționale și diferiții parteneri colaborează la organizare evenimentelor. Manifestările prevăzute cu această ocazie sunt numeroase, antrenând mii de europeni din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Pentru a coordona activitățile organizate la nivel național, Consiliul Europei solicită țărilor participante să desemneze un “Punct de Contact Național” pentru a coordona acest eveniment la nivel național și pentru a disemina materialul de promovare pus la dispoziție de Consiliul Europei.
Obiectivele generale ale Zilei europene a limbilor includ: conștientizarea publicul asupra importanței învățării limbilor străine și diversificarea gamei de limbi învățate în scopul de a crește plurilingvismul și înțelegerea interculturală; promovarea diversității lingvistice și culturale a Europei, care trebuie să fie păstrată și încurajată. Cetățenii europeni sunt invitați să învețe cât mai multe limbi, la orice vârstă, atât la școală, cât și în afara ei. Diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale și este unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului european.
Globalizarea și tipurile de afaceri fac ca cetățenii să aibă nevoie tot mai mult de competențe lingvistice străine pentru a lucra eficient în propriile țări. Engleza nu mai este de ajuns. Este necesar ca oamenii să dezvolte un anumit grad de competență în două sau mai multe limbi. Învățarea limbilor străine aduce beneficii tinerilor dar și celor mai vârstnici, permițând realizarea de noi prieteni și contacte.
Ziua europeană a limbilor la București este un proiect al clusterului EUNIC București, coordonat în 2015 de către Institutul Francez și organizat împreună cu: Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc, Goethe-Institut, Fundația Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, British Council, Institutul Polonez, Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes, Institutul Balassi — Institutul Maghiar din București, Delegația Valonia-Bruxelles și Reprezentanța Comisiei Europene în România. Partenerii evenimentului sunt Librăria Cărturești și Grădina Verona, potrivit ec.europa.eu.
Europa este deținătoarea unei adevărate bogății lingvistice: 24 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară. Pentru a atrage atenția asupra acestei imense bogații lingvistice, Uniunea Europeană și Consiliul Europei au proclamat primul an al mileniului “Anul european al limbilor”. Tematica multilingvismului a devenit tot mai prezentă în dezbaterile europene, în special din 2007, când a fost creat în cadrul Comisiei Europene portofoliul multilingvismului. În această zi, se sărbătoresc nu numai limbile oficiale europene, ci și bogata moștenire de culturi și tradiții — o expresie vie a tuturor limbilor Europei.
AGERPRES / (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)