Începând cu anul 2014, la 1 octombrie este marcată Ziua Națională de Luptă împotriva Cancerului de Sân.
La 1 octombrie 2014, Clădirea Muzeului Țaranului Român a fost iluminată în roz, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a programului desfășurat de Fundația Renașterea.
Senatul și-a asumat, la 30 septembrie 2014, o Declarație prin care ziua de 1 octombrie este recunoscută ca Zi Națională de Luptă împotriva Cancerului de Sân, cancerul reprezentând “o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial”. Decretarea acestei zile are menirea de a încuraja cetățenii, agențiile guvernamentale, companiile private, organizațiile non-profit, precum și toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităților ce au drept scop creșterea gradului de conștientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân. Declarația a fost inițiată de Fundația Renașterea, în parteneriat cu membrii Comisiei pentru sănătate a Senatului.
Potrivit textului Declarației, România se clasează, în prezent, pe locul al zecelea în rândul țărilor europene care se confruntă cu această boală. Statisticile la nivelul României arată o creștere alarmantă a cazurilor de cancer de la 40.000, în anul 1994, la 98.000, în 2011.
“Anual, 3.000 de persoane primesc diagnosticul de cancer. (…) În România, cancerul mamar este pe primul loc atât în ce privește incidența, cu o rată de 25,2, dar și mortalitatea, cu o rată de deces de 16,7, din cauza lipsei de informare și prevenție. Cancerul poate fi vindecat dacă e depistat în stadii incipiente, astfel, dacă este diagnosticat în stadiul 0 sau 1, rata de supraviețuire este de 98%. Din păcate, în România, 80% din cazurile depistate sunt în stadiile 3 și 4, ceea ce reduce considerabil rata de supraviețuire”, se susține în documentul amintit.
Scopul decretării acestei zilei este acela de a crește gradul de conștientizare cu privire la cancerul de sân și subliniază importanța campaniilor de informare, a prevenției și programelor de screening.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă două acțiuni convergente în vederea combaterii afecțiunilor oncologice: depistarea precoce, prin campanii de informare și programe de screening, în vederea depistării afecțiunilor în stadii incipiente, curabile prin tratament specific, și prevenția, în scopul reducerii sau eliminării expunerii la factorii de risc: carcinogeni din mediu, stilul de viață, nutriție, activitate fizică.
Potrivit Declarației, spitalele județene din România dețin echipamentele necesare pentru efectuarea investigațiilor medicale anuale și, de asemenea, centrele private de sănătate sunt dotate cu aparatură performantă ce poate veni în completarea analizelor necesare în vederea unui diagnostic precis. Practica screeningului mamar peste tot în lume prevede ca femeile peste 40 de ani să efectueze anual o mamografie, iar cele sub 40 de ani să efectueze ecografia de control. O mamografie poate depista o afecțiune a sânului cu 2 ani înainte ca ea să poată fi palpată.
La ședința plenului Senatului a participat, în calitate de invitat, și Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea, însoțită de Cristiana Copos și Veronica Savanciuc, vicepreședinte ale Fundației, precum și de Andreea Esca, ambasadorul Fundației.
La 10 iunie 2015, Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă privind declararea Zilei de luptă împotriva cancerului de sân.
Ziua de Luptă împotriva Cancerului de Sân este marcată la 1 octombrie și la nivel mondial. În zeci de țări se desfășoară, la această dată, acțiuni la scară largă, cum ar fi iluminări ale unor clădiri în roz, marșuri, distribuirea de fundițe roz, etc, menite să le amintească femeilor că prin prevenție și efectuarea de controale medicale periodice, își pot păstra sănătatea.
AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)