Ziua mondială a zâmbetului (World Smile Day) este aniversată în 2015, pe 2 octombrie.
Sursa foto: worldsmileday.com
Artistul american Harvey Ball este creatorul imaginii “feței zâmbitoare” (smiley face), în 1963, care reprezintă un buton galben cu două puncte și o paranteză “închisă”. Astăzi oamenii din toată lumea îl folosesc cu scopul de a-și exterioriza emoțiile pozitive. El a realizat această imagine pornind de la considerația că toți oamenii ar trebui să acorde o zi dintr-un an pentru a zâmbi și a petrece cât mai mult timp în natură.
În numeroase orașe din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud se organizează manifestări ce includ spectacole cu clovni, picturi pe față, prezentări de povești, teatru de păpuși, concursuri de baloane, manifestări care să stârnească zâmbete.
Preocupat de supra-comercializarea simbolului său și modul în care sensul original al acestuia risca să se piardă în repetarea constantă de pe piață, Harvey Ball a lansat ideea de a dedica o zi zâmbetului. El ales prima zi de vineri a lunii octombrie pentru a aniversa Ziua mondială a zâmbetului, potrivit www.worldsmileday.com.
Marcată pentru prima dată în 1999, în orașul natal al lui Smiley, din Worcester, ea a continuat să fie aniversată și în anii următori devenind cunoscută în întreaga lume. Fundația Harvey Ball World Smile, creată după decesul acestuia în 2001, a devenit sponsorul oficial al Zilei mondiale a zâmbetului.
Imaginea creată de Harvey Ball a devenit în decursul anilor simbolul cel mai ușor de recunoscut pe planetă, pentru stările de fericire, bucurie și voie bună.
AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)