Clădirea Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” a fost iluminată în roz – culoarea speranței – joi seară, cu ocazia celei de a XV-a ediții a evenimentului organizat anual de Fundația Renașterea, care s-a desfășurat sub sloganul ”Donează Sănătate. Donează Frumusețe”.
Cu acest prilej a fost lansat și proiectul ”Vieți împletite”, care constă în donare de păr pentru realizarea de peruci în beneficiul pacientelor diagnosticate cu cancer. Prezentatoarea tv Corina Caragea a donat o parte din părul său acestui proiect, beneficiind, cu ajutorul stilistului Sorin Stratulat, de tunsoarea ”Brave Cut”, care se dorește a deveni un simbol al persoanelor ce donează 15 cm din părul lor.
Lumina roz a fost aprinsă de Andreea Esca, ambasador al Fundației Renașterea, care împreună cu rectorul UMF ”Carol Davila”, Doina Anca Pleșca, și președintele Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, au vorbit despre importanța acestui proiect, dar și despre realizările fundației în cei 15 ani de activitate.
La eveniment a fost prezent prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care a felicitat echipa fundației pentru acțiunile pe care le organizează și pentru ”aportul major în combaterea acestei maladii care este cancerul mamar”. El a menționat că a fost introdus un program de reconstrucție mamară pentru bolnavele de cancer la sân, precizând că deja 800 de femei au beneficiat de tratament gratuit.
Andreea Esca a explicat că proiectul ”Vieți împletite” a pornit de la o idee preluată din Belgia.
”În 2008, Asociația Think Pink din Belgia a lansat proiectul de donare de păr pentru pacientele cu cancer. Asociația a promovat rezultatele proiectului în cadrul European Komen Alliance, din care face parte și Fundația Renașterea. În unele state europene, perucile sunt subvenționate de stat sau parțial decontate, dar în România nu, iar costul unei peruci din păr natural depășește posibilitățile financiare ale multora dintre femeile cu cancer de sân. Așadar, având modelul belgian, am decis că putem face ceva pentru frumusețea și încrederea pacientelor, cu un efort minim din partea donatorilor”, a spus Esca.
Corina Caragea, care a donat ”în direct” păr pentru noul proiect, a mărturisit că a stat pe gânduri înainte de a face acest gest, apoi a spus ”da”, pentru că a impresionat-o motivul pentru care donează o parte din părul ei.
”Eu am dat startul, sper să îmi urmeze și alte persoane gestul, pentru că eu cred în puterea exemplului. E un gest care înseamnă mult pentru încrederea pacientelor. M-am gândit cum ar fi să fiu eu în locul acelei paciente, m-am gândit că renunț la foarte puțin, dar ofer foarte mult, sper să fiu prima dintr-un lung șir de persoane care vor dona păr. Deja am o listă de prietene care vor să-mi urmeze exemplul, nu e ușor să faci acest gest intim, personal, să dai o parte din tine altcuiva, dar e pentru o cauză nobilă”, a declarat pentru AGERPRES Corina Caragea.
Președintele Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, a afirmat că acești 15 ani de activitate a fundației înseamnă ”multe realizări, multe femei mai bine informate”, peste 3.000 de femei cărora li s-a prelungit sau salvat viața.
”Anul acesta, la aniversarea a 15 ani, am lansat acest proiect nou, prin care femeile pot dona 15 cm din părul lor pentru a confecționa peruci destinate pacientelor oncologice. Avem deja saloane de hairstyling partenere, unde se vor putea găsi kiturile de recoltare a părului donat. Punguțele cu păr vor ajunge, prin intermediul Fundației Renașterea, la o companie care realizează peruci. Se pot face și donații în bani pentru manopera prelucrării părului. Donațiile se pot face online, pe platforma dedicată proiectului — comunitate.fundatiarenasterea.ro. Invit nu doar femeile să doneze păr, ci și bărbații care poartă păr lung. În seara asta avem un rocker care vrea să doneze păr, suntem mândre de el, sperăm să convingem și alți bikeri, rockeri să ni se alăture, să facă acest gest curajos, pentru că ei sunt oameni curajoși”, a declarat pentru AGERPRES Mihaela Geoană.
Andreea Esca, ambasador al Fundației Renașterea, a afirmat, referindu-se la cei 15 ani de când s-a alăturat activităților fundației, că ”de la bun început a fost o implicare emoțională puternică” pentru că mama sa a lucrat în spitalul oncologic toată viața.
”Am trăit multă vreme cu ideea că boala asta e fatală, iar când am înțeles că oamenii se pot trata, dacă e depistată la timp, am decis să mă implic pentru a informa oamenii. Acum există aparate care depistează cancerul în fază incipientă, poate fi tratat. Noul proiect e foarte emoționant, dar și simplu de realizat. E atâta lume care se tunde și nu știe că ar putea face un gest frumos, pentru femei care își pierd părul. Sunt și bărbați care pot face acest gest, pentru ca mamele, soțiile lor să nu treacă prin astfel de traume”, a declarat pentru AGERPRES Andreea Esca.
În cadrul evenimentului a fost organizată o licitație fără strigare cu obiecte donate de Asociația Contemporanii, un tricou și mingi cu semnătura Simonei Halep, bijuterii oferite de Malvensky, Laura 8 și Duepunti. Fondurile strânse vor fi folosite pentru acoperirea costurilor de prelucrare a perucilor.
Membrele board-ului Fundației Renașterea — Mihaela Geoană, Cristiana Copos, Veronica Savanciuc, Monica Nistorescu — au acordat premii simbolice — un bust în miniatură al lui Hypocrate — medicilor care sprijină de atâția ani activitatea fundației.
Atmosfera a fost întreținută muzical de formația Blue Noise, care a cântat câteva piese a capella, încheind cu ”Mulți ani trăiască”, în timp ce era adus un tort, cu multe artificii, având forma numărului 15.
La eveniment au participat personalități din lumea medicală, artistică, reprezentanți ai societății civile, oameni de afaceri, autorități publice locale și centrale.
AGERPRES/(AS — autor: Marina Bădulescu, editor: Andreea Rotaru)