Ziua internațională a muncii decente se marchează în fiecare an pe 7 octombrie. Organizația Internațională a Muncii (OIM) recomandă ca munca decentă să fie în centrul acțiunilor guvernamentale pentru realizarea creșterii economiei mondiale.
Sursa foto: www.ituc-csi.org
Sindicatele din întreaga lume sunt din nou mobilizate, pe 7 octombrie, pentru a marca Ziua internațională a muncii decente, sub egida sloganului “Să punem capăt lăcomiei corporațiilor”, cu acțiuni prevăzute a se desfășura din Japonia până în Ecuador și din sudul Africii până în Rusia.
Evenimente care se vor desfășura în acest an au fost deja înregistrate, din 33 de țări, pe site-ul special 2015.wddw.org. Ca și în ani trecuți, o gamă largă de evenimente sunt planificate și la Bruxelles, între care este programată și o demonstrație de amploare organizată de sindicatele belgiene împotriva austerității. În același timp sindicatele din sectorul producției, pe tot globul, sunt pregătite să desfășoare evenimente, pentru a cere încetarea muncii realizate în condiții precare.
La manifestările acestei zile, pe parcursul anilor, s-a ajuns la o participare numeroasă. Anul trecut au fost înregistrate pe website — special al zilei 113 acțiuni, din 35 de țări. Sindicatele din aceste țări au revendicat asigurarea remunerării corecte și echitabile a muncii, calitatea locurilor de muncă, protecția socială sigură, respectarea drepturilor și libertăților angajaților. Munca decentă este esențială pentru eforturile de reducere a sărăciei și pentru asigurarea unei dezvoltări durabile, incluzive și echitabile.
Conceptul de “muncă decentă” a fost gândit în cadrul reuniunii Organizației Internaționale a Muncii din 1999, în comun acord cu partenerii sociali (guverne-patronate-sindicate) și însumează aspirațiile oamenilor cu privire la oportunitățile pentru o muncă productivă și corect remunerată, securitatea la locul de muncă, protecția socială pentru familie, oportunitățile de dezvoltare profesională și integrare socială, libertatea de exprimare, participarea activă în luarea de decizii, egalitatea de șanse pentru bărbați și femei.
Acest concept cuprinde patru componente strategice, valabile indiferent dacă vorbim despre economia formală sau informală, munca salariată sau pe cont propriu, munca în agricultură, în fabrică, într-un birou, acasă sau în comunitate; principii și drepturi fundamentale ale muncii și standarde internaționale de muncă; oportunități de ocupare și remunerare; protecție și securitate socială, dialog social și tripartitism.
În 2008, Organizația Internațională a Muncii și Confederația Internațională a Sindicatelor (CIS) au avut inițiativa marcării acestei zile prin mobilizarea sindicatelor din întreaga lume la mitinguri și marșuri.
Confederația Internațională a Sindicatelor este cea mai mare asociație sindicală mondială. Din Confederație fac parte 328 organizații sindicale, care reprezintă 176 milioane de muncitori din 162 de țări ale lumii, potrivit www.ituc-csi.org. Obiectivul său este promovarea pe scară mondială a intereselor sindicale comune și protecția drepturilor oamenilor muncii.
AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)