La 13 octombrie, în fiecare an, se marchează Ziua internațională pentru reducerea dezastrelor în scopul creșterii gradului de conștientizare a modului în care oamenii, prin măsurile luate, pot reduce riscurile producerii dezastrelor.
Ziua a fost stabilită inițial în 2001 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru a fi marcată în a doua miercuri a lunii octombrie prin Rezoluția 56/195 din 21 decembrie, ca Zi internațională pentru reducerea dezastrelor naturale în Deceniul internațional pentru reducerea dezastrelor naturale, 1990-1999.
Prin Rezoluția 64/200 din 21 decembrie 2009, Adunarea Generală a ONU a decis schimbarea denumirii acesteia în Ziua internațională pentru reducerea dezastrelor și a stabilit marcarea ei la dată fixă, pe 13 octombrie.
Tema pentru 2015, “Cunoștințe de o viață”, se concentrează pe utilizarea cunoștințelor tradiționale ale populației băștinașe, care completează știința modernă și contribuie la rezistența societăților, respectiv a cetățenilor, potrivit www.un.org. Spre exemplu, cunoașterea din timp a semnalelor de avertizare din natură poate fi vitală pentru luarea de măsuri într-un timp util spre a atenua impactul dezastrelor atât în cazul celor cu un debut lent, cât și în cazul celor cu acțiune rapidă, cum ar fi seceta, valurile de căldură, furtunile și inundațiile.
Învățăturile tradiționale ale populației indigene reprezintă baza de informații indispensabile pentru multe societăți care doresc să trăiască în armonie cu natura și să se adapteze la evenimente meteorologice perturbatoare — un glob aflat într-un proces de încălzire sau creșterea mărilor — subliniază secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul său pentru marcarea din acest an Zilei internaționale pentru reducerea dezastrelor.
Activitățile organizate în această zi, de autorități și comunități, includ, de obicei, lansări de campanii, care au în centru tema zilei, diverse evenimente, precum concursuri de desen, teatru, eseuri sau fotografie, prin care se urmărește conștientizarea și informare a oamenilor asupra reducerii dezastrelor naturale și intensificarea pregătirii lor pentru astfel de situații. Alte activități includ: plantarea de copaci în zonele comunitare, conferințe, târguri, seminarii și parade stradale.
Mulți oameni din întreaga lume și-au pierdut viața, casele, accesul la centre vitale precum spitalele, ca urmare a dezastrelor naturale — cutremure, secete, inundații, uragane sau cicloane. Unele dintre aceste dezastre au cauzat pagube economice imense în diferite țări. ONU recunoaște că educația, formarea și informarea sunt metode eficiente pentru a ajuta oamenii să devină mai bine pregătiți în fața dezastrelor naturale.
Logo-ul zilei dispune de o proiecție cu o hartă a lumii centrată pe Polul Nord, plasată într-o coroană constând din ramuri de măslin convențional încrucișate. Ramurile de măslin simbolizează pacea, iar harta descrie zona de interes pentru ONU în realizarea scopului principal, pacea și securitatea. Proiecția hărții se extinde, potrivitwww.timeanddate.com, la 60 de grade latitudine sudică și include cinci cercuri concentrice.
AGERPRES/ (Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)