La 16 octombrie, este marcată Ziua europeană a resuscitării, eveniment ce are ca scop educarea populației tinere din Europa în ceea ce privește acordarea primului ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac.
Sursa foto: restartaheart.eu
Inițiativă a Consiliul European de Resuscitare (European Resuscitation Council—ERC), această zi este marcată după ce, la 14 iunie 2012, Parlamentul European a solicitat organizarea unei săptămâni de informare, la nivelul întregii Europe, despre tehnicile de resuscitare, datorită numărului mare de decese înregistrat din această cauză, potrivit www.erc.edu.
La ediția de anul trecut, bucureștenii interesați au putut exersa pe manechine tehnicile de a reda funcțiile vitale ale organismului, această acțiune având drept scop creșterea numărului de persoane informate și instruite din Romania în tehnicile de prim ajutor și salvarea a cât mai multor vieți omenești. Cursuri de prim ajutor au fost oferite de către Societatea de Salvare București și în școli, pentru a sublinia importanța acordării primului ajutor la momentul potrivit de către o persoană inițiată în tehnicile de resuscitare.
În Europa, numărul anual al celor care suferă un stop cardio-respirator este în jur de 500.000 de oameni. Victimele unui stop cardio-respirator au nevoie de manevre de resuscitare în cel mai scurt timp posibil, deoarece resuscitarea asigură un debit cardiac mic dar esențial către inimă și creier. Cu o intervenție corectă și în timp util rata de supraviețuire poate crește de 2-3 ori. Ar putea fi salvate astfel 100 000 de persoane, potrivit ERC Guidelines on Resuscitation 2015,www.cprguidelines.eu.
Dacă în țări precum Spania sau Germania rata de intervenție publică în caz de stop cardio-respirator se situează între 12% — 15%, în Suedia sau Olanda șansa de a beneficia de prim ajutor din partea semenilor este apropiată de 60%. În Europa, doar una din cinci victime ale stopului cardio-respirator primește ajutor de urgență în afara spitalului.
În România funcționează Consiliul Național de Resuscitare (CNRR), organizație medicală științifică interdisciplinară care a fost constituită în 1998. Scopul său principal constă în apărarea vieții prin facilitarea accesului la îngrijiri de calitate în domeniul resuscitării, potrivitwww.cnrr.org. Orientat fiind către educație în resuscitare, CNRR s-a organizat sub forma unor grupuri de lucru zonale. Consiliul reunește reprezentanți ai societăților medicale românești și este membru asociat al Consiliului European de Resuscitare, activitatea sa în domeniul educației în resuscitare desfășurându-se după standardele ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation).
AGERPRES /(Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)