Expoziția universală EXPO Milano 2015 din Italia își va închide porțile sămbătă după un parcurs plin de succes, sfidându-i pe cei care i-au prezis eșecul și infirmând stereotipul potrivit căruia italienii nu pot sta la coadă, scrie Reuters.
Pavilionul României
Peste 20 de milioane de persoane au vizitat expoziția care și-a deschis porțile la 1 mai, chiar dacă la deschidere muncitorii mai lucrau la finalizarea spațiului de 110 hectare, iar criticii îl calificaseră deja drept o farsă costisitoare.
Scepticismul inițial a fost abandonat în favoarea unei curiozități în creștere, iar în ultimele săptămâni expoziția a fost invadată de zeci de mii de vizitatori, dintre care unii au așteptat până la șapte ore la coadă pentru a putea vizita cele mai populare pavilioane naționale.
Pavilionul SUA
“Expoziția a fost un succes imens”, a declarat în această săptămâna premierul italian, Matteo Renzi.
Înfățișându-se publicului ca un ansamblu de corturi cu acoperișuri ondulate, de clădiri bizare și de arhitectură inovatoare, Expo 2015 a fost concepută ca o celebrare a produselor alimentare, a agriculturii și a alimentației sănătoase — o oportunitate pentru cele 53 țări participante de a-și promova imaginea la nivel internațional.
Pavilionul Germaniei
Dacă în timpul de așteptare pentru a vizita pavilionul Germaniei ai fi putut zbura la Berlin și înapoi, alte pavilioane populare, cum ar fi cele ale Japoniei, Italiei și Emiratelor Arabe Unite au mizat pe mărime, ajungând la proporții “biblice”, comentează Reuters.
Expoziția a fost construită pe un teren viran în afara orașului Milano, iar deocamdată nu este clar ce se va întâmpla cu spațiul odată ce ultimul vizitator va pleca acasă. Expozițiile anterioare, cum ar fi Hanovra 2000 și Sevilla 1992, au lăsat moșteniri dezamăgitoare, multe dintre pavilioane căzând în ruină din lipsă de fonduri și de viziune.
Pavilionul Italiei
Autoritatea publică care deține zona Expo Milano a sugerat crearea unui campus universitar și a solicitat guvernului bani pentru a finanța transformarea, însă pe moment premierul nu s-a angajat față de viitorul pe care îl va avea spațiul expozițional.
AGERPRES/(AS — autor: Ana Bîgu, editor: Mariana Ionescu)