VEZI BROSURA
Produsele fabricate în ţara noastră sunt apreciate de străini pentru calitatea ridicată şi preţul accesibil. În ţara noastră se fabrică produse care ajung în aproape 200 de ţări din întreaga lume. Acestea sunt extrem de apreciate de străini, în special datorită calităţii ridicate şi preţurilor accesibile. Fie că este vorba de piese auto, de maşini, de produse agro-alimentare, de vin sau de produse textile, producătorii români au o reputaţie extrem de bună pe pieţele externe.
Anul trecut, România a exportat produse de peste 50 de miliarde de euro. În plus, conform estimărilor, cererea de produse „made in Romania” este în creştere.
Marii cumpărători de produse fabricate în ţara noastră sunt statele din vestul Europei, Germania, Italia şi Franţa fiind, împreună cu Ungaria, principalele pieţe de desfacere. În aceste patru ţări ajung în jur de 40% din exporturile româneşti.
Primele 10 state de destinație pentru exporturile românești sunt Germania (cu o pondere în totalul exportului României de 19,9%), ţară urmată de Italia (12,4%), Franța (6,7%), Ungaria (5,4%), Marea Britanie (4,3%), Turcia (4,1%), Bulgaria (3,4%), Spania (2,8%), Polonia (2,7%) și Austria (2,5%).
Autorităţile române au pus, anul trecut, un accent deosebit pe încurajarea exporturilor, fiind aprobate mai multe programe pentru stimularea comerţului exterior. Printre acestea se numără instituirea unor scheme de ajutor de minimis pentru participarea producătorilor români la târguri și expoziții internaționale, organizarea de misiuni economice și acțiuni de promovare a exportului în afara ţării, precum și pentru realizarea de studii de piață pentru diverse produse care ar putea fi exportate.
Industria auto
Potrivit datele Ministerului Economiei Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, produsele industriei constructoare de maşini reprezintă 45,8% din total exporturilor României, în primele nouă luni din 2015. Valoarea acestor exporturi este de peste 18,7 miliarde euro.
Germanii au cumpărat în 2015 peste 97.000 de maşini Dacia
De departe, cele mai apreciate produse fabricate în România sunt maşinile Dacia. De exemplu, anul trecut, francezii au cumpărat 97.441 de maşini, în timp ce germanii au achiziţionat 45.764 de autoturisme Dacia.
Exporturile României în domeniul auto nu se încheie aici. În ţara noastră sunt produse aproape toate componentele de care este nevoie pentru asamblarea unei maşini, de la software, componente pentru motor, radiatoare, lămpi, anvelope, volane, sisteme de siguranţă, curea de transmisie, cabluri, huse, componente electrice sau centuri de siguranţă.
Companiile româneşti care produc componente auto colaborează cu aproape toţi constructorii auto din lume: Nissan, Mercedes-Benz, BMW, General Motors, Opel, Ford, Renault, Peugeot, Citroën, Audi, Porsche, Chrysler sau Volkswagen.
La Oradea se produc lumânări decorative aromate cu parfum franţuzesc pentru Lamborghini
Nu doar componentele principale pentru maşini sunt produse în ţara noastră. De exemplu, un atelier din judeţul Oradea produce lumânări decorative aromate cu parfum franţuzesc pentru constructorul de autoturisme Lamborghini. O astfel de lumânare se vinde în Italia cu aproximativ 150 de euro.
La Timişoara, Hella România produce lămpile pentru cele mai importante mărci germane de maşini, la Arad Thermophol fabrică furtunuri de răcire, iar de centuri de siguranţă şi de volane se ocupă companiile Autoliv şi TRW.
De asemenea, oraşul de pe Bega este un centru extrem de important pentru partea ce ţine de cablaje, iar în Arad se produc sisteme de încălzire şi răcire a maşinilor.
O altă companie importantă din domeniul auto care deţine unităţi de dezvoltare în domeniul software în România este Continental, iar Mahle este responsabilă de fabricarea componentelor de motor destinate maşinilor.
Producătorii agroalimentari
Pe locul al doilea ca exporturi, având o pondere 10,6%, se situează produsele agroalimentare. Valoarea totală a comerţului internaţional cu aceste produse ajunge la 4,33 miliarde euro.
La fel ca în anii trecuţi, cele mai exportate produse agroalimentare româneşti sunt porumbul şi ţigaretele.
Şi companiile agricole care cultivă orz, produc ulei de floarea soarelui, carne de ovine, caprine şi pasăre au vânzări foarte bune pe pieţele externe.
În ultimii cinci ani companiile care deţin în România fabrici de ţigarete aproape şi-au dublat atât exporturile, cât şi capacităţile de producţie, livrând pe pieţele externe între 50 şi 80% din producţie.
Producătorii români de ţigarete exportă între 50 şi 80% din produsele fabricate în România
Cei mai importanţi producători de ţigarete de pe piaţa locală care deţin unităţi de producţie sunt British American Tobacco (BAT), care are o fabrică la Ploieşti, Japan Tobacco International (JTI), care are o unitate de producţie în Bucureşti, şi Philip Morris International (PMI), cu o fabrică în Otopeni, judeţul Ilfov.
Industria textilă
Pe locul al treilea, în topul produselor româneşti cel mai bine vândute în străinătate, se numără cele din industria textilă şi a pielăriei.
Astfel, în România există firme care produc haine ce primesc etichetelor prestigioaselor case de modă internţionale, de la Armani, Levi’s, Esprit, Brax, Louis Vuitton sau Pierre Cardin.
Cele mai multe unităţi de producţie se află în judeţele Botoşani, Vrancea şi Buzău. Majoritatea acestor companii lucrează în sistem lohn, realizând mai exact manoperele produselor.
90% din hainele produse în Vrancea merg la export către branduri ca Armani, Hugo Boss, Versace, Stefanel sau H&M
În Bucureşti, la celebra APACA se produc, de asemenea, haine pentru branduri de renume la nivel mondial: Giorgio Armani, Hugo Boss, Versace, Boggi, Patrizia Pepe, YSL, Ted Baker, Stefanel sau H&M.
Toate aceste companii au ales să producă haine în România datorită costurilor mici cu angajaţii şi a profesionalismului de care aceştia dau dovadă.
În Buzău, Martelli Europe, o firmă înfiiţată un om de afaceri italian în anii 2000, produce blugi şi alte obiecte de vestimentaţie pentru Prada şi Diesel, iar fabrica de confecţii Rapsodia Conf din Botoşani are contracte cu Armani, Ralph Lauren, Prada, Zara, Zenia, Margiela, Massimo Dutti sau Hugo Boss.
Uniforme pentru militari
Conted este o firmă renumită din regiunea Moldovei și cunoscută de militarii care au luptat în Libia împotriva regimului totalitarist al lui Muammar Gaddafi.
Conted a produs în urmă cu doi ani 40.000 de uniforme pentru militarii din Libia
În 2014, firma a încheia un contract pe baza căreia a produs 40.000 de uniforme militare. De asemenea, Conted a croit uniformele şi pentru alte ţări, printre care se numără Irakul sau Kuweitul.
Şi Rapsodia Conf din Botoşani a avut contrate importante cu autorităţi din alte state. Compania a realizat peste 30.000 de uniforme pentru ofițerii de penitenciare din Italia, iar în urmă cu câțiva ani a realizat costumele lucrătorilor Gărzii Financiare din Italia.
Chiar dacă o parte din fabricile României nu mai sunt funcţionale, ţara noastă deţine în continuare, aşa cum reiese din datele prezentate mai sus, o serie de unităţi de producţie cu care se poate mândri oriunde în lume.
Sursa: jurnaldeafaceri