Facebook Twitter Email

Fiecare a opta companie privată din Berlin se află în proprietatea unor persoane de alte naţionalităţi, iar est-europenii sunt în fruntea listei.

default 

Caracterul internaţional al Berlinului devine din ce în ce mai solid. O confirmă acum şi Camera de Comerţ a capitalei (IHK Berlin): la începutul anului 2010 au fost înregistrate în Berlin peste 32 300 de firme străine.

Prin Berlin, cu afaceri…

În condiţiile în care în Berlin locuiesc aproximativ 470 000 de persoane de alte naţionalităţi, din raportul IHK rezultă că fiecare al 14-lea străin desfăşoară aici o afacere. Întreprinzătorii vin din nici mai mult nici mai puţin de 164 de ţări, iar majoritatea companiilor – de cele mai multe ori active în domeniile comerţului, serviciilor şi construcţiilor – au fost întemeiate în ultimii zece ani.

Berlinul atrage aşadar nu numai turişti şi amatori de petreceri de weekend, ci şi oameni care speră să-şi construiască aici un viitor.

Symbolbild Geschäft Firma Business Plan

Surprinzător este că nu imigranţii de origine turcă, aşa cum ar fi fost oarecum de aşteptat, deţin cele mai multe firme în Berlin, ci polonezii, ţara vecină fiind şi unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai capitalei germane.

5 070 de firme aparţinând unor proprietari de origine poloneză, au fost înregistrate în Berlin, la începutul lui 2010. Ele sunt urmate de întreprinzătorii turci, vietnamezi, italieni şi bulgari, aceştia din urmă deţinând 1 450 de firme în capitala Germaniei.

Românii se află pe locul al nouălea, cu 664 de companii înregistrate la Camera de Comerţ. Aceştia şi-au deschis până acum chiar mai multe afaceri decât francezii şi americanii, cu 614, respectiv 504 firme.

Germania – o şansă pentru mulţi străini

Doina Cozea, proprietara unei agenţii româneşti de turism din Berlin, şi-a început afacerea în plină criză economică. Şi totuşi, riscul a meritat:

“Aici, o şansă în plus există pentru fiecare. Condiţia este să munceşti serios, să te angajezi foarte serios. Dacă oamenii văd că eşti la un standard european, profesional vorbind, şi dacă văd că faci cu multă dragoste şi pasiune ceea ce faci, îi convingi. Am mai auzit şi eu mitul acela că germanii ar fi reci. Şi eu m-am temut de el.

Reiseagentur Rumänien TouringDoina Cozea, proprietara “Rumänien Touring”, Berlin.

Dar sunt nişte oameni foarte corecţi. Cine ar veni acum în Germania cred că ar trebui să-şi pună în primul rând această întrebare: ‚Cât de serios mă pot angaja într-un efort susţinut, continuu şi care să producă în primul rând pentru firma la care lucrează şi apoi poate în plan personal?‘”

Directorul adjunct al Camerei de Comerţ, Christian Wiesenhütter, a declarat că “un număr atât de mare de întreprinzători străini e un semn bun pentru capitală, un avantaj pentru întraga economie a Berlinului”.

Volumul schimburilor comerciale, care a crescut cu 60% faţă de anul 1991, certifică şi el importanţa Berlinului, în calitate de centru de business la nivel internaţional.

Statele Unite sunt cel mai important partener comercial al Berlinului: produsele americane reprezintă un procent de 14% din importuri, iar berlinezii plasează 10% din exporturi pe piaţa americană.

Autor: Lavinia Piţu, DW-Berlin
Redactor: Ovidiu Suciu

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva