Initial construita de Negru Voda, fortareata a fost refacuta ulterior de Vlad Tepes, care a transformat-o in reseinta secundara, ca post de fortareata contra turcilor. Cetatea Poienari are o forma alungita cu 5 turnuri, 4 rotunde si unul prismatic. Zidurile au 2-3 metri grosime.
In secolul XIV fortificatia a imbracat tot varful de stanca cu ziduri groase din piatra sparta, captusite, in partile superioare, cu caramida. O scara de beton, cu 1.480 de trepte, urca de la poalele muntelui, din sosea, pana la ruinele cetatii, aflata la o altitudine de 850 m.
Se spune ca pentru a-i pedepsi pe boieri si targoveti, voievodul a adunat locuitorii orasului, “juni si fete mari asa cum au fost impodobiti in ziua Pastelui si au tot lucrat la cetate pana li s-au spart hainele de pe ei”. Cetatea a fost ultimul refugiu al domnitorului inainte de a pleca in Transilvania.
Inspiratie pentru Jules Verne
Faima Cetatii Poenari a ajuns chiar si la urechile scriitorului francez Jules Verne, care a fost inspirat de fortificatie in crearea capodoperei „Castelul din Carpati / Le Chateau des Carpathes”.
Desi fusese finalizat in 1889, romanul de anticipatie al lui Jues Verne a fost publicat in 1892.
Sursa poza: http://www.circuiteturistice.com/
Sursa text: http://www.skytrip.ro