Autor: Georgeta Petrovici
Premiantul anului
Rotund, ușor catifelat la gust, miroase vag a coacăze, ciocolată și cafea și e de un roșu rubiniu limpede – așa arată cel mai bun vin din România, desemnat la Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice (CNVBA). Un Cabernet Sauvignon „Castelul Huniade” de la Cramele Recaș, producția 2011. El și-a adjudecat Marea Medalie de Aur la competiția care a grupat peste 130 de vinuri. La fel de bine cotat a fost un spumant „Romantine” de la Jidvei.
„Urmărim în primul rând aspectul vinului, limpiditatea și culoarea. Acesta are o culoare vie, intensă, de un roșu rubiniu. Limpiditatea este foarte bună, cristalină. Apoi mirosim. Olfactiv, acest vin, care a fost baricat (a stat în butoi de lemn – n.r.), a dezvoltat mirosuri fine de fructe roșii – coacăze – cu nuanțe delicate de cafea și ciocolată. Gustativ, vinul acesta este într-un echilibru desăvârșit. Taninurile sunt moi și bine integrate în structura vinului, iar rezultatul e un vin rotund, ușor catifelat. Armonic”, explică Badea.
Recomandarea specialistului: vinul acestea trebuie servit cu fripturi de carne roșie, brânzeturi fine franțuzești și paste picante.
– Crama Oprișor (Sauvignon Blanc Măiastru)
– Crama Gârboiu (Fetească Regală Vrancha, Muscat Ottonel Livia)
– SCDVV Blaj (Muscat Ottonel)
– Wine Princess (Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon)
– Vincon Vrancea (Busuioacă de Bohotin Viță Românească)
– Rovit (Fetească Neagră)
– Viti Pomicola Sâmburești (Cabernet Sauvignon – Domeniile Sâmburești)
– Murfatlar (Pinot Gris).