Echipa PRISPA este reprezentanta României în cadrul concursului international Solar Decathlon Europe 2012. Te intrebi ce este Solar Decathlon si ce este PRISPA? Ne face plăcere să îți prezentăm câteva gânduri despre ce înseamnă o casă “verde”, o casă solară și sustenabilă construită de echipajul PRISPA pentru competiția internațională. Răspunde la întrebările RomaniaPozitiva, Adrian Pop, responsabil parteneriate și comunicare la PRISPA.
PRISPA la Solar Decathlon Europe 2012
RomaniaPozitiva: Cine sunteţi?
Adrian Pop, PRISPA: Suntem o echipă de 45 de persoane din 4 universități bucureștene (Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Tehnică de Construcții din București, Universitatea Politehnică din București și Universitatea de Arte) care ne-am calificat la concursul Solar Decathlon Europe 2012.
RomaniaPozitiva: În ce constă, mai exact, Solar Decathlon Europe?
Adrian Pop, PRISPA: SDE este cea mai importantă competiție universitară din lume, care promovează folosirea energiei solare pentru clădiri rezidențiale. A fost inițiată în anul 2002 de Departamentul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, iar din 2010 a început să existe și ediția organizată și în Europa, deși ambele au participare din întreaga lume. Pentru acest concurs, noi trebuie să proiectăm o casă ce funcționează exclusiv cu energie solară, să obținem toate resursele necesare pentru ca în final să o construim noi înșine.
RomaniaPozitiva: Descrieţi proiectul vostru pentru competiţia Solar Decathlon Europe.
Adrian Pop, PRISPA: Am ales din start să facem o casă pentru România, o casă simplă, modestă, dar foarte confortabilă. Este destinată mediului rural și peri-urban, unde ne dorim să avem astfel de modele care ulterior să influențeze mediul construit astfel încât să păstrăm tradițiile românești, integrând tehnologiile contemporane. Astfel, casa noastră preia elemente din arhitectura tradițională, cum ar fi prispa, acoperișul pe nord până la nivelul solului sau modul de organizare a încăperilor, însă este o casă gândită și echipată cu tehnologii care să asigure cel mai înalt nivel de confort.
Nu considerăm sustenabilitatea un statement extrem cu care să ne dorim să ieșim în față. Pentru noi sustenabilitatea constă într-un set de principii pe care le considerăm normale și pe care ar trebui să le respecte orice construcție. În acest sens, nu avem o casă pasivă. Ne bazăm pe o inerție și adaptabilitate a casei. Am folosit în acest sens materiale cu masă termică, ce înmagazinează umiditate sau căldură și o degajă atunci când aceasta lipsește.
RomaniaPozitiva: Care sunt, în viziunea voastră, soluţiile pentru eficientizarea energetică a locuinţelor?
Să zicem că aceste concepte au fost foarte circulate și lumea a cam auzit de ele. Încă lipsesc exemplele pe care să le putem analiza, înțelege și apoi depăși. Asta ne dorim defapt cu PRISPA. Să învățăm experimentând, să învățăm unii de la alții, și să creăm un precedent, un exemplu.
RomaniaPozitiva: Ce credeţi că s-ar putea face pentru a stimula utilizarea energiilor regenerabile în România?
RomaniaPozitiva: Un vis despre România?
Adrian Pop, PRISPA: O țară cu oameni profesioniști, liberi și entuziasmați să își unească forțele pentru a aduce de fiecare dată ceva bun lor și celor din jurul lor.
Autor: Florin Ghinda