Producătorii de energie eoliană, solară sau hidro au reuşit ca în primele patru luni ale acestui an să încaseze din schema de sprijin pusă la dispoziţie de statul român cât le-a intrat în conturi în tot anul trecut, adică aproape 100 de milioane de euro, 80% din această sumă fiind acaparată de proprietarii de parcuri eoliene.
Şi cantităţile de energie regenerabilă produse în primele patru luni ale acestui an sunt comparabile cu cele realizate în tot anul trecut, după cum arată cele mai recente date publicate pe site-ul Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică.
Astfel, în perioada ianuarie-aprilie producătorii de energie eoliană, solară sau cei care au mici hidrocentrale au primit peste 1,8 milioane de certificate verzi, în contextul în care în tot anul trecut au fost emise 1,7 de milioane de astfel de instrumente menite să sprijine producţia de energie regenerabilă în România.
Fiecare astfel de certificat are potrivit legii o valoare cuprinsă între 27 şi 55 de euro, în prezent ele tranzacţionându-se la valoarea maximă. Astfel, numai din aceste instrumente producătorii de energie verde au încasat în primele patru luni ale anului aproape 100 de milioane de euro. Dincolo de certificatele verzi primite, producătorii de energie pot ieşi cu cantităţile la vânzare unde obţin preţul pieţei. În continuare, cei mai mari producători de energie verde sunt cehii de la CEZ, italienii de la Enel şi Energias de Portugal.
Inima sprijinului
Certificatul verde este inima sistemului prin care statul român s-a decis să sprijine producţia de energie regenerabilă. În linii mari, pentru fiecare MWh de energie produs de o eoliană sau de un parc solar, producătorul primeşte un număr variabil de certificate verzi în funcţie de tehnologie. Mai departe, aceste certificate sunt cumpărate de furnizorii de energie, aşa cum este Electrica de exemplu, care în coşul livrat clienţilor trebuie să aibă anumite cote obligatorii de energie verde. Dovada îndeplinirii acestor cote stă chiar în numărul de certificate verzi achiziţionate. Cum pentru furnizor achiziţia de certificate verzi este un cost, el va fi transmis în facturile plătite de toţi consumatorii, care de fapt sunt cei care sprijină efectiv dezvoltarea energiei regenerabile în România.
În total, valoarea acestei scheme de sprijin pe zece ani, până în 2020, a fost calculată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la peste 10 miliarde de euro, bani care se vor regăsi în creşterea facturilor la energie electrică. Tot sistemul de certificate verzi a fost pus pe picioare pentru că România, în calitate de membru al UE, trebuie să îndeplinească anumite ţinte obligatorii privind ponderea energiei verzi în consumul total până în 2020. Cum investiţiile în proiectele de energie verde sunt mai costisitoare comparativ cu cele convenţionale, fără o schemă de sprijin ele ar fi fost nerentabile şi ar fi făcut imposibilă atingerea ţintelor europene de către România.
Subvenţii şi mai mari
De la finele anului trecut, numărul de certificate verzi a început să varieze în funcţie de tehnologie, anterior acestui moment fiecare producător primind un singur certificat indiferent de sursa de producţie.
Acesta este unul dintre motivele care au dus la creşterea semnificativă a numărului de certificate încasate de producători. Pe de altă parte însă, începând cu a doua parte a anului trecut au intrat în funcţiune şi multe proiecte noi. De exemplu, datele pentru luna ianuarie publicate de ANRE arată că ponderea energiei eoliene în totalul energiei livrate în sistem a ajuns la aproape 5%. Cantitatea de energie livrată de parcurile eoliene din România în prima lună din an, 0,23 TWh, ar fi putut alimenta în acelaşi interval de timp peste un milion de case, cu un consum mediu lunar de circa 200 kWh.
Datele ANRE arată că în tot anul 2011 turbinele eoliene au avut o producţie de circa 1,9% din total, ceea ce înseamnă o cantitate livrată în sistem de peste 1 TWh.
Autor: Roxana Petrescu
Sursa: Ziarul financiar