Romanian inventor Corneliu Birtok-Băneasă was awarded a gold medal at Innova Salon, within the International Contest Brussels-EUREKA, held between 15-17th of November, for inventing an air filter, which reduces fuel consumption up to 15%. The product will be released on the market in less than one month.
At Innova Salon Brussels, Corneliu Birtok-Băneasă was also rewarded with the Special Prize ARCA, which was awarded to him by the inventor’s delegation from Croatia. The success of the Romanian automotive engineer, is a result of his past four years effort in creating and perfecting reversed air filters, Agerpres writes.
To put his invention in practice, the engineer from Deva needed thousands of hours of work to transpose in a technological flow, the manufacturing process of the air filter, which allows the fuel consumption decline in vehicles. The project had to be approved and the inventor had to find some investors who believed in his ideas. The inventor admitted that the road from the drawing board to the production line is quite difficult.
With the support of some investors, Corneliu Birtok-Băneasă will start the production of the air filters that he invented, in one month. The automotive engineer mentioned that he prefers to manufacture them in Romania, as here he can have a strict control over the quality of the product.
‘I want to show that in Romania too an invention can become product. Even if they say that in Romania there is a lot of bureaucracy, in my case it was the other way around, because everybody supported me in my effort to have the air filter approved. I needed people who could believe in me and, in one year, I managed to have this product approved and organize the necessary technological flow.” the inventor added. According to his estimations, the selling price of the air filter which reduces the fuel consumption will be around 350 lei.
Inventatorul român Corneliu Birtok-Băneasă, premiat cu AUR la Salonul Internaţional Innova-Eureka Bruxelles
Inventatorul român Corneliu Birtok-Băneasă a fost premiat cu medalia de aur a Salonului Innova din cadrul Concursului internaţional Bruxelles-EUREKA, desfăşurat în perioada 15-17 noiembrie, pentru că a inventat şi a reuşit să omologheze un filtru de aer care reduce consumul de carburant cu până la 15%, produsul urmând să apară pe piaţa autohtonă în mai puţin de o lună de zile.
În cadrul Salonului Innova Bruxelles, Corneliu Birtok-Băneasă a mai fost răsplătit cu Premiul special ARCA ce i-a fost oferit de către delegaţia de inventatori din Croaţia, reuşita inginerului auto român încununând eforturile sale din ultimii patru ani în domeniul creării şi perfecţionării filtrelor de aer supraaspirante inversate, scrie Agerpres.
Pentru a-şi pune în practică invenţia, inginerul din Deva a avut nevoie de mii de ore de muncă pentru a transpune, într-un flux tehnologic, procesul de fabricaţie al filtrului de aer ce permite scăderea consumului de combustibil la autovehicule. A fost nevoie de omologarea proiectului şi de găsirea unor investitori care să creadă în ideile sale. Inventatorul a recunoscut că drumul de la planşetă spre linia de producţie este unul destul de greu.
‘În acest moment pot spune că invenţia a fost cel mai simplu lucru din acest proces. Ca să faci un produs omologat este nevoie de o susţinere financiară, altfel nu poţi evolua, iar invenţia ta rămâne la stadiul de hobby şi o folosesc prietenii. Dacă eşti inspirat, o invenţie se pune pe planşetă în două luni de zile şi apoi eşti liniştit. Eu cred că m-am maturizat foarte mult în ultimul an, pentru că în afară de instituţiile la care am depus actele pentru omologare, nu există reguli foarte clare în ceea ce priveşte producţia de filtre de aer’, a spus inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă.
Cu sprijinul unor investitori, Corneliu Birtok-Băneasă va începe producţia filtrelor de aer pe care le-a inventat, într-o lună de zile. Inginerul auto a menţionat că preferă ca producţia acestora să se desfăşoare în România, deoarece aici poate să aibă un control strict asupra calităţii produsului.
‘Vreau să arăt că şi în România se poate ca o invenţie să devină produs. Chiar dacă se spune că în România este multă birocraţie, în cazul meu a fost invers, pentru că toată lumea m-a sprijinit în demersul meu de omologare a filtrului de aer. Am avut nevoie de oameni care să creadă în mine şi iată că, într-un an de zile, am reuşit să omologhez acest produs şi să punem la punct fluxul tehnologic necesar’, a adăugat inventatorul. Potrivit estimărilor sale, preţul de raft al filtrului de aer ce reduce consumul de carburant se va situa în jurul valorii de 350 de lei.