Cele mai mari turbine eoliene sunt prevăzute cu palete rigide, din fibră de sticlă, care se întind pe o rază egală cu jumătate din lungimea unui teren de fotbal. Pentru a le muta din fabrică în parcul eolian, ai nevoie de macarale speciale, platforme cu gabarit depăşit, ore întregi de planificare a rutei şi a traficului, precum şi de conducători auto specializaţi, capabili să gestioneze curbele periculoase. Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare Globală GE Virginia Tech şi Laboratorul Naţional pentru Energie Regenerabilă au început să lucreze la un nou model de palete, realizat din materiale textile, înfăşurate în jurul unei structuri metalice asemănătoare structurii osoase a unui peşte, se arată într-un comunicat de presă.
General Electric (GE) estimează că noul model ar putea revoluţiona modul de proiectare, fabricare şi instalare a paletelor eoliene şi ar reduce costurile paletelor cu 25% până la 40%. „Ţesem o paletă eoliană avansată, care ar putea reprezenta pentru noi viitorul energiei curate”, a declarat Wendy Lin, inginer GE şi lider al proiectului cu o durată de trei ani, pe care Agenţia pentru Proiecte de Cercetare Avansată a Guvernului SUA (ARPA-E) îl susţine cu 5,6 milioane dolari. „Materialul pe care îl dezvoltăm va fi puternic, flexibil şi mai uşor de asamblat şi întreţinut decât fibra de sticlă”, a mai spus Lin.
Folosirea materialelor textile ca modalitate de reducere a greutăţii nu este o idee nouă. Producătorii de aeronave le-au folosit la acoperirea aripilor avioanelor de luptă în Primul Război Mondial. GE produce, deja, materiale textile groase anti-vânt şi pentru proiecte arhitecturale.
Însă Lin spune că noile materiale textile de înaltă tehnologie, pe bază de fibră de sticlă, vor stimula dezvoltarea unor turbine mai mari, mai uşoare, care să poată capta mai multă energie eoliană la viteze mai mici ale vântului. Cu tehnologia actuală, producţia turbinelor cu rotoare având diametrul mai mare de 120 de metri este dificilă din cauza limitărilor de proiectare, fabricare, asamblare şi transport. Noua tehnologie pe bază de materiale textile de la GE ar elimina toate aceste bariere.
Conform estimărilor specialiştilor, pentru a produce 20% din energia electrică pe bază de resurse eoliene în SUA, suprafaţa pe care sunt instalate în prezent paletele eoliene ar trebui să crească cu 50%. Acest lucru este posibil cu ajutorul paletelor din material textil. „Dezvoltarea unor palete eoliene mai mari este factorul principal pentru extinderea suprafeţei generatoare de energie eoliană, prin includerea unor zone pe care astăzi nu le-am considera adecvate valorificării energiei eoliene”, a mai spus Lin.
Sursa Focus energetic