“Acest parteneriat cu Repsol, o companie petroliera lider cu experienta in explorarea ariilor de mare adancime cu structuri complexe, este un pas important pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi al celor patru perimetre. Totodata, parteneriatele cu companii petroliere de talie mondiala contribuie la dinamizarea sectorului romanesc de La randul lui, Luis Cabra, Executive Vice President pentru Explorare si Productie la Repsol, a declarat ca parteneriatul cu OMV Petrom se inscrie in strategia companiei de extindere a activitatilor de explorare in Europa si ca Romania are ina cest domeniu “un potential deosebit”.
Activitatile OMV Petrom in regiunea respectiva vizeaza atat explorarea cat si productia.
“Dupa privatizare, OMV Petrom a derulat un program intens de seismica 3D in zona, in urma caruia a fost raportata descoperirea de gaze de la Totea (partea de sud-vest a Romaniei). OMV Petrom si Repsol vor evalua impreuna datele obtinute in cadrul programului de seismica deja derulat pentru a determina oportunitatile de foraj de explorare. Se estimeaza ca, in urmatorii doi ani, parteneriatul OMV Petrom-Repsol va investi aproximativ 50 de milioane de euro pentru forajul de explorare”, se mai arata in comunicat.
Grupul OMV are parteneriate de explorare si/sau productie incheiate cu grupul Repsol in Libia si Bulgaria.
Repsol este o companie integrata de titei si gaze, prezenta in peste 30 de tari, cu peste 23.000 de angajati. Compania este specializata in explorarea offshore la mare adancime, generand unele dintre cele mai mari decoperiri recente la nivel mondial.
Producatorul de titei, gaze naturale si electricitate Petrom este detinut in proportie de 51% de grupul austriac OMV, restul titlurilor fiind controlate de Ministerul Economiei (20,6%), Fondul Proprietatea si alti actionari. Titlurile companiei sunt listate la BVB.
Anul trecut, Petrom a inregistrat un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), in crestere cu 5%, iar vanzarile au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), in principal datorita evolutiei pozitive a preturilor produselor petroliere, desi cantitatile comercializate au fost mai mici.
Sursa: Wall Street