Facebook Twitter Email
Nicuşor, robotul-câine, are filmuleţe şi poze cu el pe pagina de Facebook FOTO: Florina Pop

Patru studenţi de la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul UBB Cluj au creat un roboţel special care te apără de hoţi cu laserul, l-au îmbrăcat cu blăniţă care îl face să semene cu un dalmaţian şi i-au făcut şi pagină de Facebook după numele său – „Nicuşor, câine rău“. Roboţelul a fost creat pentru a şaşea ediţie a UBBots, Ziua Roboţilor Inteligenţi.

 Aşa cum l-au prezentat studenţii, Nicuşor este un câine modern, al secolului al XXI-lea, nu muşcă, în schimbă orbeşte hoţii cu laserul. Deci, ca orice câine care se respectă, păzeşte casa cum ştie el mai bine.

El are senzori şi aşa „simte“ când se apropie un necunoscut. Are şi un dispozitiv prin care aproximează distanţa, dar şi patru microfoane cu ajutorul cărora aude orice mişcare. Şi ca să fie un câine rău până la capăt,

Nicuşor păzeşte casa şi când stăpânii sunt plecaţi, are program prin care poate lătra şi poate face poze ca să adune „dovezi“ şi să bage răufăcătorii la zdup. Şi, că tot e şmecher, Nicuşor poate trimite pozele prin e-mail stăpânului.

”Nicuşor e un câine modern, nu are nevoie de îngrijire ca un câine normal, nu face mizerie, nu are nevoie de hrană şi nici nu face gălăgie. Nu muşcă şi, ca să compenseze asta, orbeşte hoţii cu un laser. Face poze răufăcătorilor pentru a strânge dovezi şi se lasă controlat de la distanţă de către stăpânul lui folosind o aplicaţie mobilă. Nicuşor reuşeşte să detecteze şi să ţintească ochii hoţilor datorită dispozitivului MicrosoftKinect”, explică membrii echipei.

Echipa Robot-Dog a fost alcătuită din Alexandra Vîlcan, Cociar Timea, Alexandru Isip şi Răzvan Dragomir. Fiecare dintre ei a purtat un tricou gri care avea în partea dreaptă a pieptului mai multe lăbuţe de câine şi numele roboţelului la care au muncit toţi patru sute de ore.

Căţelul-robot din Cluj, novice în „ale Facebook-ului“ decât DJ Pisi de la Europa FM

Mândri de creaţia lor, tinerii i-au făcut lui Nicuşor şi pagină de Facebook, unde i-au postat fotografii inclusiv de la demonstraţia de azi. „Toată lumea mă îndrăgeşte“, este textul de la ultima postare a lui Nicuşor pe Facebook.

El are pagină de Facebook din 7 noiembrie 2012 şi, cum altfel, face parte din comunitatea „Ham Ham“. Nu este la fel de cunoscut ca alte animale de companie celebre pe Facebook precum Pisica Morocănoasă căreia nu îi place nimic nicicând şi precum răsfăţata de la Europa FM, DJ Pisi.

Nicuşor are abia 36 de like-uri, însă după prezentarea de azi, cine ştie.

De la robotul-paharnic la robotul-barman

Cum ar fi fost istoria dacă roboţii ar fi fost creaţi mai demult? Vă puteţi imagina un robot-paharnic care să servească domnitorii cu cupe de vin?
Teodora Popescu şi Cristina Precup sunt studentele de la Matematică şi Informatică care dau un nou sens cuvântului „paharnic“. Pe vremuri, acesta degusta vinul domnitorului şi îl servea pe acesta. În 1932, paharnicul ajunge „funcţie“, iar în 2013… un robot-barman.

”Astăzi, după şase secole, o parte din atribuţiile de paharnic se regăsesc în rolul de barman. Datorită tehnologiei actuale credem că se poate automatiza această activitate, care consumă atât timp, cât şi bani. Mai mult decât atât, aria de utilizare a unui astfel de robot se poate extinde şi în cazuri mai deosebite, cum ar fi persoanele cu dizabilităţi.

O altă funcţionalitate extrem de utilă poate fi comunicarea la distanţă prin wireless. Credem că BarRD va putea fi considerat un robot independent folosit în diverse medii ca spitale, azile sau localuri”, şi-au descris studentele creaţia.

Spală vasele studenţilor

O altă „operă“ originală este cea a studenţilor Alexandru Zăpârţan, Crina Tomi, Dan Telecan. Ei au construit robotul care spală vase.

„Maşina de spălat vase va folosi întotdeauna o cantitate mai mare de detergent, energie electrică şi apă pentru a spăla vasele, indiferent dacă numărul acestora este mic. Un astfel de robot, ca cel pe care l-am propus noi, poate spăla şi un număr mai mic de farfurii, costul operaţiunii reducându-se semnificativ în acest caz.

Un alt neajuns al maşinii de spălat vase este timpul îndelungat de funcţionare al acesteia pentru a-şi duce la bun sfârşit sarcina. Robotul nostru, în schimb, va avea nevoie de doar câteva secunde pentru a spăla o farfurie. Cea de-a treia caracteristică importantă a robotului nostru este detectarea mesei şi deplasarea la aceasta pentru a spăla vasele. Robotul este dotat cu un recipient de apă şi o pompă pentru a transporta apa pe suprafaţa farfuriilor“, au explicat tinerii.

La demonstraţia făcută pe viu dunimică, 10 martie, în holul Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj, roboţelul lor a spălat doua două farfurii, cele ale băieţilor din echipă, deoarece, zic tinerii, colega lor a fost mai harnică.

Toţi aceşti roboţi şi echipele care le-au dat viaţă, dar şi alţii – care fac sandişuri, udă florile şi sting incendiile – au participat duminică, 10 martie, la UBBots 2013, Ziua Roboţilor Inteligenţi la Universitatea Babeş-Bolyai.

Proiectele tineirlor au fost coordonate de către Mihai Oltean, Ovidiu Şerban şi Alina Miron. „Noi le-am spus studenţilor să facă roboţi care să-i ajute pe oameni şi, din roboţii care îi avem aici, văd că au făcut întocmai“, a afirmat Mihai Oltean.

de 

SURSA: ADEVARUL
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva