Facebook Twitter Email

Pentru prima dată, 14 britanici vor sărbători, duminică, Ziua Sfântului Patrick – Ziua naţională a Irlandei – în România, cu bere verde, la peste 2.000 de metri altitudine, în Masivul Făgăraş, la Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac (judeţul Sibiu), singurul de acest fel din România, a declarat, joi, pentru Agerpres Mirela Frâncu, reprezentanta ineditului hotel.

“Aceşti turişti vin pentru prima dată la noi în ţară şi au ales Hotelul de Gheaţă special ca să sărbătorească ziua Sfântului Patrick. Tradiţia cere să se bea bere verde cu acest prilej, ceea ce înseamnă practic o bere obişnuită cu sirop de mentă. Sfântul Patrick va fi sărbătorit la noi în hotel şi de turişti români, care deja şi-au făcut rezervare. Mai avem libere o jumătate din camerele de la Hotelul de Gheaţă, pentru duminică”, a explicat Mirela Frâncu.

Turiştii care vor sărbători Ziua naţională a Irlandei, la Bâlea Lac vor cheltui aproximativ 50 de euro, de persoană, pentru o zi de distracţie în Hotelul de Gheaţă, fiind incluse cazarea şi meniul standard, dar şi drumul cu telecabina. Meniul standard şi o noapte de cazare la Hotelul de Gheaţă de Sfântul Patrick, pentru două persoane, costă 349 de lei, la care se adaugă 100 de lei drumul cu telecabina, dus-întors.

Un turist care doreşte doar să ia masa la Hotelul de Gheaţă poate alege un meniu standard, la preţul de 250 de lei de persoană, care include, printre altele, tartar de somon şi cremă de icre, supă cremă de morcovi, muşchiuleţ de porc învelit în şuncă Parma cu sos de ciuperci pădureţe şi rozmarin, varză de Bruxelles şi roşii. Cine doreşte să bea vin – Ice Wein – din Cramele Lion Gri, vechi de doi ani, trebuie să plătească 180 de lei pentru 0,75 de ml.

Cei care doresc să îşi petreacă week-end-ul la Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac trebuie să ştie că îi aşteaptă un strat de aproape doi metri de zăpadă, mult vânt şi temperaturi care joi erau de minus 2 grade Celsius. Există un risc moderat de producere de avalanşe, adică de gradul doi pe o scară de la unu la cinci, conform meteorologilor.

Pentru a urca la Bâlea Lac cu telecabina, turiştii trebuie să achite un bilet de 50 de lei de persoană. Telecabina funcţionează zilnic, între orele 9,00 şi 17,00 şi este pornită dacă există minimum zece persoane.

Turiştii pot ajunge în zona Bâlea (judeţul Sibiu) cel mai uşor cu maşina proprie, nefiind curse regulate cu autobuzul. Astfel, în această perioadă, se poate face accesul de pe DN1 (E 68), apoi pe DN7C Transfăgărăşanul, doar până la Bâlea Cascadă. De aici, Transfăgărăşanul este închis circulaţiei, iar accesul până la Bâlea Lac, pe o distanţă de 3.700 de metri, se face doar cu transportul pe cablu şi numai dacă sunt favorabile condiţiile meteo.

Irlanda sărbătoreşte în fiecare an, la 17 martie, Ziua Sfântului Patrick, patronul spiritual al irlandezilor. Această zi este marcată cu mare fast nu numai în Irlanda, ci în întreaga lume, în comunităţile irlandezilor. Fiecare familie pregăteşte o cină tradiţională cu preparate din carne de vacă şi varză.

În ceea ce priveşte biografia Sfântului Patrick, adevărata istorie se împleteşte în mod armonios cu legenda. Este cunoscut faptul că Sfântul Patrick s-a născut în Scoţia şi că a fost răpit şi vândut în Irlanda ca sclav. A devenit diacon, apoi preot şi a sfârşit ca episcop. Ajuns pe continent, el a fost trimis înapoi de Papă să predice Evanghelia. A călătorit în special în zonele locuite de celţi, mărturie stând faptul că, astăzi, multe locuri din Wales, Cornwall, Scoţia şi Irlanda îi poartă numele. Legenda şi istoria devin şi mai greu de despărţit atunci când diferite surse vorbesc de Sf. Patrick stând în vârful unui deal şi – cu ajutorul unui băţ – aruncând şerpii în mare, interzicându-le pentru totdeauna să se mai întoarcă pe ţărmurile Irlandei. Patrick a devenit cunoscut în lume ca fiind cel care a scăpat Irlanda de şerpi. Este adevărat că astăzi nu mai există şerpi în Irlanda, dar se pare că nu a fost niciodată vreunul, cel puţin de când insula este separată de continent. Este vorba, probabil, de un simbol al sfârşitului practicilor păgâne din acele locuri.

Indiferent de vreme, 17 martie era considerată ziua primăverii, deoarece Sf. Patrick a promis să îmblânzească vremea începând cu această dată. Din acest motiv, în această perioadă, fermierii din Irlanda începeau să cultive cartofii.

 Sursa Bucharest Herald

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva