Facebook Twitter Email

Porumb MG_2007.jpg

Gigantul american Monsanto, specializat in productia de seminte modificate genetic, a realizat anul trecut exporturi in valoare de 60 milioane de dolari din Romania.

“Suntem cel mai mare exportator de samanta certificata al Romaniei. Anul trecut, din ceeea ce s-a produs la nivel local, exporturile au reprezentat 80%, destinatia fiind state membre UE si tari terte. In cifre, aceste exporturi s-au ridicat la mai mult de 60 milioane de dolari”, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii Monsanto.

Compania Monsanto este prezenta in Romania inca din anul 1975, moment la care a fost deschisa o reprezentanta pentru vazanzarea erbicidelor.

Ulterior compania a inceput sa comercializeze seminte de porumb, soia si rapita. La acest moment, din portofoliul Monsanto pentru Romania fac parte seminte conventionale de porumb si rapita care sunt comercializate sub marca Dekalb.

“In Uniunea Europeana este aprobat o singura varietate de porumb modificat genetic, MON810. Acest fel de porumb prezinta rezistenta la daunatorul Sfredelitorul European al Tulpinilor de porumb (Ostrinia Nubilalis)”, au spus reprezentantii Monsanto.

Ei au adaugat ca suprafetele cultivate cu plante modificate genetic in Europa sunt minime, dar, pentru a asigura necesarul de proteina se importa cantitati foarte mari de soia din state precum SUA, Brazilia si Argentina.

Monsanto are 115 angajati in Romania, la care se adauga in fiecare sezon de recoltare a porumbului inca 300 de lucratori sezonieri.

Activistii de la Avaaz acuza companiile precum Monsanto ca incearca acum sa patenteze soiuri de fructe si legume din cosul zilnic, cum ar fi castravetele, broccoli-ul si pepenele, fortand practic cultivatori sa plateasca pentru seminte, sub amenintarea de a fi dati in judecata daca nu o fac.

“Monsanto & Co. isi permit sa faca astfel de abuzuri din cauza unor ambiguitati din legea europeana care le confera drepturi exclusive asupra semintelor conventionale, deci tot ce trebuie sa facem e sa inchidem aceste portite legislative inainte de a se crea un precedent periculos la nivel global”, atrag atentia activistii.

In replica, reprezentantii Monsanto spun ca nu este nicio ambiguitate in lege privind obtinerea brevetelor respective. Ei mai spun ca “oponentii unor astfel de brevete, din care unii au motive comerciale clare, se opun radical la orice proprietate intelectuala a plantelor. Daca s-ar alege varianta lor, rezultatul ar fi reducerea inovarii si a beneficiilor consumatorilor”.

In plus, brevetele ofera transparenta si nu este vorba despre monopol, potrivit Monsanto. “Toate brevetele, inclusiv cele referitoare la plante, sunt limitate ca si perioada de timp, perioada in care Monsanto si competitorii sai importanti licentiaza aceste inventii brevetate”, au mai spus reprezentantii companiei.

Activistii care militeaza impotriva organismelor modificate genetic atrag atentia ca produsele pe baza de astfel de plante sunt daunatoare pentru sanatatea umana. De asemenea, acestia anunta ca vor organiza marti o demonstratie impotriva companiei in Bucuresti, in paralel cu alte 400 de actiuni similare la nivel international, in 50 de tari.

autor(i): Madalina Pana |

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva