Facebook Twitter Email

O familie din Braila face profit cu o ferma de prepelite: investitia poate fi amortizata dupa 50 de zile

La 30 de ani Carmen Pisica a pariat, alaturi de sotul sau, pe o afacere in care piata de desfacere este destul de greu de castigat: o ferma de prepelite. Odata insa depasit acest impediment imaginea arata bine – investitia poate fi amortizata chiar si dupa 50 de zile, iar profitul nu intarzie sa apara.

Inainte de a investi intr-o ferma de prepelite Carmen Pisica lucra ca agent de vanzari, in timp ce sotul sau era angajat la un service auto din Braila. In continuare, se ocupa in paralel de cele doua activitati, spune antreprenoarea.

Au inceput sa creasca prepelite in urma cu trei ani din dorinta de a avea un venit suplimentar, povesteste Carmen Pisica. Afacerea a inceput cu 70 de oua, puse la incubat, ulterior achizitionand in doua transe cate 500 de pui de o saptamana, din care la maturitate nu au mai ajuns decat 400 de femele.

Investitia initiala a fost de aproximativ 1.000 de euro, suma alocata construirii unor maternitati de crestere, custi si rastele.

“Ne-am orientat spre prepelite deoarece investitia initiala nu este foarte mare, iar procesul lor de maturizare rapida te ajuta sa iti amortizezi investitia destul de repede”, precizeaza Carmen Pisica.

Potrivit acesteia, amortizarea investitiei se poate face la 45-50 de zile de la momentul eclozarii.

Ferma de prepelite este situata la 5 kilometri de orasul Braila si este compusa din doua incaperi – una in care sunt crescuti puii, iar cealalta este destinata cresterii pasarilor mature si a puilor peste 4 saptamani.

Efectivul de pasari este format din 250 de prepelite outoare din rasele japoneze si auriu de manciuria talie mica, puiet in jur de 800 de prepelite cu varste de la o zi pana la 5 saptamani, respectiv 150 de exemplare de prepelite rasa auriu de manciuria talie mare (de carne 450-500 gr in viu).

Printre costurile pe care un antreprenor trebuie sa le aiba in vedere daca doreste sa porneasca o astfel de afacere se numara pretul oualor si a puilor (0.50 – 0.60 bani/buc pentru oua si 1.8 – 10lei/buc pentru pui), a custilor si rastelelor(120 – 180lei/buc si 250 – 300lei/buc) si furajul care variaza intre 2.5 – 3.5lei/kg.

Profitul obtinut anul trecut a fost de aproximativ 10.000 lei (2.300 euro) si pentru 2013 antreprenorii vizeaza o dublare a profitului.

“Piata de desfacere o formezi in timp, dar odata castigata nu o mai poti pierde daca exista seriozitate din partea crescatorilor, prospetime si calitate a produselor. Printre clientii nostri se numara restaurante, magazine, clientii care consuma frecvent oua si carne de prepelita si cei care consuma ocazional sau cei care fac doar cure, doarece oul de prepelita este singurul medicament fara contraindicatii”, afirma Pisica.

Oul de prepelita contine de cinci ori mai mult fosfor decat oul de gaina, de 7,8 ori mai mult fier, de 6 ori mai multa vitamina B1 si de 15 ori mai multa vitamina B2.

Potrivit cercetatorilor, oul de prepelita ajuta la formarea neuronilor din sistemul nervos central la copii. In plus, proteina din albus previne alergiile, contribuie la procesul de vindecare in cazurile de rinita alergica si sinuzita.

Ouale de prepelita mai sunt recomandate celor care sufera de ulcer, gastrita sau au problem cu ficatul.

Autor:Alina Stan

Sursa: Wall Street

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva