Triunghiul romanesc al Bermudelor
Fenomenele inexplicabile din Padurea Hoia-Baciu, situata in apropierea orasului Cluj-Napoca, i-au creat acesteia renumele de “Triunghiul romanesc al Bermudelor”. Elementul principal, copacii uscati si strambi, foarte ciudati, formeaza iluzii optice. Multa vreme, padurea Baciu din vestul Clujului a ramas un subiect tabu, oamenii temandu-se sa aduca vorba despre un loc pe care in sinea lor il credeau cazut sub un blestem greu.
Cel care a intreprins o adevarata munca de pionierat la aceea vreme in studiul fenomenelor paranormale din padurea de stejari a fost biologul Alexandru Sift. In anii 1950, el a intreprins numeroase calatorii in padure, observand la fiecare incursiune intre copaci o serie de umbre ciudate care il insoteau.
Senzatia ar fi creata de starile tranzitorii intre radiatiile gama si beta, amplificate de distorsiunile magnetice asociate deseori cu aparitia unor siluete umanoide translucide, de culoare alba.
Umbra Piramidei din Ceahlau
Pe Ceahlau se petrec an de an, cu regularitate, doua fenomene optice inexplixabile. In prima decada a lunii august, sub lumina rasaritului de soare, umbrele varfurilor Toaca si Piatra Ciobanului formeaza, timp de peste o ora si jumatate, o holograma naturala imensa, avand forma unei piramide perfecte. Din acest motiv, fenomenul a fost denumit Umbra Piramidei.
Tot in aceeasi perioada a anului si tot la rasaritul soarelui, deasupra varfului Toaca se produce un fenomen optic care dureaza doar cateva minute si pe care localnicii l-au numit, inca din vechime, Calea Cerului. Practic, deasupra muntelui se formeaza un stalp de o luminozitate intensa si stranie, care se pierde in imensitatea cerului si care este marginit pe laturi de doua benzi intunecate, scrieMagazinul Cultural Stiintific.
“Stanca dracului”, piatra care se misca singura noaptea
Piatra Teiului sau Piatra Dracului, dreapta ca un turn, se afla in comuna nemteana Poiana Teiului. Legenda spune ca ciudata aparitie e rezultatul unui pariu dintre diavol si Dumnezeu. Dracul s-a laudat ca va fura o stanca sacra de pe varful Ceahlaului pana in zori si va deveni stapan peste omenire, care incepuse sa incalce poruncile lui Dumnezeu. Desprinzand stanca, a plutit o clipa deasupra Ceahlaului. Dar cand se indrepta spre gura Bistritei, s-a auzit cantecul cocosilor. Diavolul s-a cutremurat, si-a desclestat ghearele si stanca a cazut in ape.
Localnicii spun ca aceasta stanca se muta noaptea ori spre stanga, ori spre dreapta, pentru ca diavolul nu a renuntat sa incerce sa o ia si sa o ascunda in adancurile apelor, ca sa ia lumea in stapanire. Dar nu poate decat s-o urneasca cativa centimetri. Una din explicatiile logice ale faptului ca pietroiul chiar isi schimba locul ar fi ca e vorba de o iluzie optica indusa de marirea sau micsorarea debitului de apa, care da impresia ca stanca se afla mereu in alt loc, potrivit blogului Locuri Interesante din Romania.
Balta Vrajitoarelor
Langa Bucuresti, la doar 30 de minute distanta de padurea Cernica, exista o balta blestemata, recunoscuta si temuta inclusiv in prezent de localnici. Ascunsa in mijlocul padurii Boldu-Creteasca, balta este la prima vedere un banal ochi de apa de dimensiuni mai mult decat modeste, cu un diametru de doar 5 metri.
In ciuda aparentei obisnuite, se spune ca peticul de apa este inconjurat de forte din alte lumi si gazduieste manifestari inexplicabile. Parca pentru a adauga un miez de adevar in povestea vrajitoarelor, exista oameni care au observat in preajma baltii o serie de fenomene ciudate, precum fulgere globulare si furtuni iscate din senin in perimetrul restrans al baltii. De asemenea, numeroase animalele (cai, vite, oi, capre, caini sau pisici) refuza sa bea apa de aici, preferand parca sa moara de sete decat sa se adape din balta, scrie Descopera.ro.
In judetul Maramures, pe drumul ce duce de la Cavnic la Ocna Sugatag, exista un sector de cateva zeci de metri unde se poate observa un fenomen foarte interesant. Pe acea portiune de drum, obiectele lasate pe asfalt (bile, apa, automobilul) incep sa urce dealul, in loc sa coboare gravitational asa cum ar fi normal.
Au fost aduse diferite explicatii de la cele despre un complex de forte fizice care actioneaza acolo, la anomalii magnetice determinate de substratul de roci bogate in minereuri, fenomene paranormale, ori o simpla iluzie optica. Cateva elemente esentiale ale peisajului geografic favorizeaza existenta unei frumoase iluzii optice. Practic, ochiul este mintit de peisaj cum ca drumul ar urca la deal, cand de fapt el coboara, conform blogului Geografilia.
autor: Madalina Pana