Guta si artrita au doua lucruri in comun. Ambele afectiuni determina dureri ale corpului, si raspund factorilor nutritivi puternici gasiti in cirese si care elimina durerea. Ciresele contin inalte nivele de antioxidanti si antocianine, substante nutritive cunoscute pentru alinarea durerii, inflamatiilor si rigiditatii articulare. Ciresele apartin unui apreciat grup de superfructe incluzand afinele, acai, rodiile, yumberries(Myrica rubra) merisoarele si goji – toate furnizand cantitati exceptional de mari din acesti compusi care anihileaza durerea. Ciresele sunt bogate in polinutrienti si antocianine, care confera fructului culoarea intensa de rosu violet – cu cat mai profunda culoarea, cu atat mai inalt nivelul de antioxidanti.
Crude sau gatite
Fie ca sunt crude sau gatite, ciresele in ambele cazuri contin aceleasi substante antiinflamatoare, potrivit Sistemului de Sanatate al Universitatii din Michigan . Acesta a raportat ca persoanele ce consuma circa ½ kg de cirese zilnic in decurs de o luna au observat o alinare semnificativa a durerilor articulare. Pentru a fi siguri ca obtineti beneficii maxime de pe urma cireselor gatite, includeti si sucurile care se lasa la gatit.
Ciresele conservate
Includeti si ciresele la conserva atunci cand contati pe cirese intr-un regim de alimente care inlatura durerile. Universitatea din Michigan a inclus si ciresele la conserva in alimentele care ajuta la alinarea durerilor si nevralgiilor asociate cu afectiunile musculoscheletale. Daca tii in camara vreo doua cutii cu visine conservate esti asigurat ca va fi intotdeauna ceva care sa fie luat in cazul in care alte produse cu cirese se epuizeaza. Aceste produse nu includ maraschino(lichior de visine sau cirese amare), a carei constitutie chimica a fost alterata prin adaugarea de conservanti si zahar.
Sucul
Unii jura pe efectele vindecatoare ale sucului de visine. Visinele sunt considerate de unii ca avand cea mai mare putere de anihilare a durerii, iar soiul Montmorency e considerat cel mai popular. Visinele mai sunt bogate si in potasiu, care ar putea sa ajute corpului pentru a crea o stare de formare alcalina si sa protejeze impotriva acidozei, care este un teren fertil pentru aparitia bolilor. Bautul a cca. 200 g de suc de visine pe zi echivaleaza cu consumul a 230 g de cirese sau visine crude sau gatite. Sucul de visine sau cirese poate fi diluat cu apa. Amestecul sucurilor de cirese negre cu visine confera dulceata, facand bautura mai usor de consumat pentru unele persoane.
Pudra
Consumul de pudra de cirese ofera un mod rapid, portabil si usor de a utiliza beneficiile cireselor. Un studiu pe animale finantat de catre Institutul de Marketing pentru Cirese in 2008 a indicat ca respectivii cobai care au primit pudra de cirese uscate au redus foarte mult nivelul de inflamare din corp. In plus, atunci cand pudra de cirese a fost introdusa in amestec cu o dieta bogata in grasimi, cobaii nu au metabolizat grasime corporala sau nu au castigat in greutate la fel de rapid ca animalele de control.
Concentratul
Concentratul de cirese este doar un suc de cirese din care a fost inlaturat excesul de apa. El furnizeaza un pachet ultraputernic de nutrienti care anihileaza durerea. Doar 30 g pe zi diluat cu apa ar putea oferi alinare articulatiilor si muschilor durerosi, si ar putea inlatura chinul agonizant al gutei. Cautati concentratul organic de cirese pentru a fi siguri de absenta pesticidelor si a altor chimicale.
Suplimente
O varietate de suplimente contin cirese, inclusiv capsule, extracte lichide si batoane. Suplimentele cu cirese s-ar putea sa nu vindece artrita si guta, dar la fel ca si ciresele proaspete sau gatite, si ele ofera un alt mod de a consuma substante importante care dau alinare celor care sufera de dureri. Unele suplimente contin inalte nivele de quercetina si vitamina C, precum si antioxidanti si antocianine. O doza zilnica obisnuita de extract de cirese este reprezentata de 2000 mg impartita in patru doze de luat in decursul zilei; totusi este mai bine sa consultati un doctor dietetician inainte de a lua suplimente cu care nu sunteti familiarizat.
Sursa: http://viataverdeviu.ro