09 noi, 20:31 | Agerpres
România va demara anul viitor construcţia unui pod rutier de mare trafic peste râul Tisa, care va face legătura cu Ucraina, investiţia fiind estimată la aproximativ 10 milioane de euro.
Podul va fi construit printr-un grant european în dreptul localităţii Tepliţa şi va ajunge pe malul ucrainean în vecinătatea localităţii Biserica Albă.
“Podul e unul dintre proiectele de anvergură ale judeţului şi va face conexiunea cu regiunea Transcarpatia, localităţile din zona de frontieră, dar în acelaşi timp investiţia va da plus valoare relaţiilor dintre România şi Ucraina. E una dintre investiţiile preconizate de peste 20 de ani ce în sfârşit va intra în lucru”, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian.
La rândul său, prefectul Administraţiei de Stat din Rahiv, Ucraina, Andrjiuk Demetro Demetrovici, a susţinut că podul ce urmează a fi construit e un punct de legătură rutieră accesibilă între două zone transfrontaliere aflate în relaţii excelente.
“E una dintre construcţiile foarte importante ce vor cimenta relaţiile dintre România şi Ucraina. Pe noi ne leagă nu doar relaţiile comerciale, ci şi cele familiale şi credem că această investiţie va schimba radical relaţiile noastre de bună vecinătate printr-o şi mai bună înţelegere”, a spus acesta.
Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, speră ca podul să deschidă un alt ritm al relaţiilor comerciale dintre cele două părţi.
“După mai bine de 20 de ani, construcţia podului devine o realitate. Eu nu doresc ca această investiţie să deservească numai transportului de ţigări ascunse prin portbagajele maşinilor, ci să deschidă un alt ritm al relaţiilor comerciale dintre noi şi vecinii din Ucraina. Cred că Maramureş, dar şi municipiul Baia Mare au acest potenţial”, a subliniat Cherecheş.
Prefectul Administraţiei de Stat din Rahiv a precizat că podul peste râul Tisa scurtează legăturile rutiere cu Rusia, Ţările Baltice, Polonia, Ungaria şi Slovacia.
“Podul va permite accesul în Ucraina cu mai multă rapiditate, dar va scurta cu câteva sute de kilometri destinaţiile transportatorilor spre ţările baltice, Polonia, Rusia, Slovacia şi Ucraina. Permite accesul la alte căi de comunicaţie rutieră spre Kiev, Sankt Petersburg, dar şi la un coridor european ce traversează Ucraina pentru a ajunge la Moscova”, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul din Ucraina.
Deocamdată, nu a fost stabilită varianta finală de construcţie a podului, proiectul fiind în studiu laCNADNR. O primă variantă prevede un pod cu două benzi de circulaţie şi patru benzi laterale. În apropiere construcţiei va funcţiona punctul de trecere a frontierei şi vama.
Delegaţia ucraineană care-l însoţeşte pe prefectul din Rahiv urmează să aibă în cursul zilei de duminică întâlniri cu oameni de afaceri şi să participe la un târg expoziţional agricol şi la un festival al comunităţii ucrainene din comuna Remeţi.
Sursa: economica.net