Minivacanța de la începutul lunii mai a prilejuit organizarea, la Ciclova Montană, a sărbătorii liliacului. Chiar dacă vremea nu a ținut cu organizatorii, oamenii din zonă au venit să vadă spectacolele pregătite special pentru această sărbătoare.
Manifestarea este una tradițională, la care și-au dat concursul mai multe ansambluri folclorice. În acest fel, localnicii spun că întâmpină primăvara, anotimpul în care natura renaște.
Sărbătoarea s-a desfășurat în afara localității, într-un peisaj montan deosebit, foarte aproape de Mânăstirea Călugăra.
“Peisajul e mirific în zonă, ansamblurile își fac datoria și încântă publicul, tradiția este păstrată, la fel ca și portul și jocurile folclorice. În plus, nu lipsesc de la această sărbătoare, micii și berea, specifice zilei de 1 Mai, ziua tuturor oamenilor care muncesc. Aceștia au nevoie de câteva zile care să le fie dedicate, pentru a se odihni și a se relaxa”, a declarat Sorin Chișărău, directorul Casei de Cultură “Mihai Eminescu” din Oravița.
Sărbătoarea Liliacului are o tradiție de peste 30 de ani, însă organizarea manifestării a avut, de-a lungul timpului, mai multe întreruperi.
“Am dorit ca această sărbătoare să fie permanentizată, pentru că este o ocazie de a ne promova costumele populare și folclorul, dar și de a ne păstra obiceiurile. Valea Carașului are ce arăta și sperăm ca manifestarea să adune, de la an la an, tot mai mulți participanți”, a spus primarul orașului Oravița, Dumitru Ursu.
Organizatorii manifestării au fost Primăria și Casa de Cultură “Mihai Eminescu” din orașul Oravița. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)
Sursa: financiarul