Facebook Twitter Email

 

  
Nu vei mai pierde nimic - Doi romani au creat un dispozitiv care localizeaza orice InterviuFoto: Tintag
Nu stii niciodata unde iti pui cheile? Sau pe unde iti lasi telefonul? Ti-e teama ca iti vei pierde portofelul si nu iti vei mai recupera banii sau actele? Ori te gandesti ca pisica va fugi de acasa si se va rataci?
Doi romani au inventat un dispozitiv minuscul, dotat cu baterie reincarcabila, care se ataseaza la orice obiect.

Pentru a descoperi unde se afla acesta, gadget-ul comunica printr-o aplicatie cu telefonul inteligent.

Producerea in masa a Tintag va fi finantata printr-o campanie de crowdfunding desfasurata pe un site international.

Ziare.com a stat de vorba cu Andrei Vig, din Cluj-Napoca, care a dezvoltat ideea alaturi de Alexandru Chis.

Cine se afla in spatele acestui proiect?

Tintag a fost creat de Alexandru Chis si Andrei Vig, doi tineri intreprinzatori tech din Cluj. Avem o experienta de respectiv 7 si 10 ani in programare si colaborari cu companii din strainatate. Am pornit proiectul cu resurse proprii si cativa membri experimentati in echipa. Acum ne pregatim sa lansam primele prototipuri, pana la sfarsitul anului.

Cum v-a venit ideea unui dispozitiv care sa gaseasca lucrurile pe care ai putea sa le pierzi?

In urma cu doi ani, lui Andrei i s-a furat bicicleta si ne-am gandit sa facem o platforma online in care oamenii sa isi poata inregistra bicicletele si sa si le localizeze in timp real. Ideea a evoluat ulterior si s-a concretizat in dispozitivul Tintag, care poate fi atasat obiectelor de diferite dimensiuni, de la chei, pana la portofele, genti, biciclete etc.

Tintag chei

Cum functioneaza?

Avand doar cativa centimetri, Tintag este usor de atasat de orice obiect: chei, poseta, valiza, chiar si la zgarda animalului de companie. Dispozitivul are o aplicatie mobila pentru iOS si Android, care ii arata utilizatorului, in timp real, unde se afla obiectul supravegheat.

In caz ca utilizatorul nu isi gaseste un obiect ce are dispozitivul atasat, intra in aplicatia mobila si activeaza dispozitivul Tintag. In acel moment, aplicatia va indica distanta si directia pana la obiectul respectiv.

In plus, dispozitivul atasat incepe sa sune (asemenea unui telefon mobil) pentru ca acesta sa poata fi gasit mai usor.

In cazul in care un obiect monitorizat iese din raza de actiune standard a antenei bluetooth, dispozitivul atasat de acesta va comunica cu orice telefon mobil ce intra in raza sa de actiune si care are instalata aplicatia mobila Tintag.

Prin ce se diferentiaza fata de alte dispozitive similare?

Tintag este singurul dispozitiv din lume de acest gen cu baterie reincarcabila – dupa o singura incarcare, el poate functiona inca 4 luni. Restul dispozitivelor similare impun inlocuirea bateriei sau pur si simplu cumpararea unui nou dispozitiv. Ca urmare, e mult mai comod si mai economic.

De asemenea, am imbunatatit foarte mult performanta antenei bluetooth. Daca dispozitivele traditionale au raza de actiune de maxim 50 de metri, Tintag “bate” pana la 100 de metri distanta. In plus, dispozitivul atentioneaza utilizatorul atat sonor, cat si vizual prin intermediul unui LED.

Totodata, Tintag permite notificarea mai multor persoane, atunci cand, de exemplu, dispare un portofel sau animalul de casa. In acest caz, acelasi dispozitiv Tintag poate semnaliza mai multe telefoane in acelasi timp (cum ar fi al sotului si al sotiei), pe cand majoritatea dispozitivelor concurente poate comunica doar cu un singur telefon.

In plus, dispozitivul va avea inscriptionat un cod unic prin care cine gaseste produsul cu Tintag atasat poate lua legatura cu proprietarul.

incarcator Tintag

In ce alte situatii poate fi util Tintag?

Tinagul poate fi util si in cazul in care obiectul urmarit este furat. Proprietarul este anuntat in timp real despre ultima locatie la care acesta a fost detectat. De asemenea, este notificat atunci cand Tintagul atasat obiectului intra in raza de actiune a unui alt utilizator ce foloseste aplicatia sau a unui hotspot Tintag (componenta electronica integrata in incarcator, care scaneaza 24/7 dupa Tintaguri).

De ce ati ales sa cautati finantare pe un site de crowdfunding din afara? De cati bani aveti nevoie si cati ati strans?

Am ales un site de crowdfunding international, deoarece Tintagul este destinat publicului din intreaga lume. Am ales platforma Indiegogo pentru ca se bucura de o notorietate si un numar de vizitatori mai mare.

Dupa aproximativ un an de dezvoltare si testare, a fost lansata o campanie de crowdfunding peIndiegogo.com, in care ne-am propus sa strangem 50.000 de dolari din pre-comenzi.

Aceasta campanie va fi un foarte bun indicator al capacitatii pietei de profil si al performantelor produsului nostru. Dupa prima saptamana de campanie, am depasit 70% din suma propusa.

Ce parere aveti despre piata IT din Romania? Va fi loc pentru astfel de dispozitive si la noi?

Consideram ca piata iubitorilor de gadgeturi electronice este in crestere in Romania si ca exista interes pentru produse similare cu al nostru. Deschiderea publicului roman pentru astfel de produse ne-a fost confirmata si de faptul ca, pana in acest moment, 39% din pre-comenzile de pe Indiegogo au fost facute din Romania.

Ce planuri de viitor aveti cu acest dispozitiv?

Dupa ce se incheie campania de crowdfunding pe Indiegogo, urmeaza productia primelor 500 de prototipuri ce vor fi livrate unui numar limitat de sustinatori ai campaniei de crowdfunding. Ulterior, vom incepe productia in masa si distributia la nivel international.

Estimam ca intrarea oficiala pe piata a dispozitivului va avea loc pana in luna aprilie a anului viitor.

Andrei Vig

Andrei Vig

Sursa: Ziare.com.

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva