“Non-violența este cea mai mare forță la dispoziția omenirii, mai puternică decât cea mai puternică armă de distrugere concepută de ingeniozitatea omului.” (Mahatma Gandhi)
Foto: (c) un.org
Națiunile Unite au ales data de 2 octombrie pentru a marca Ziua internațională a non-violenței, dată la care este aniversat Mahatma Gandhi, inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente.
În mesajul său din acest an, secretarul general al ONU Ban Ki-moon subliniază: “Educația reprezintă instrumentul cel mai potrivit pentru a forma demnitatea umană, pentru a promova o cultură a non-violenței și pentru a construi o pace durabilă. Educația poate pune, de asemenea, bazele pentru dezvoltarea unor forme noi de cetățenie la nivel global și de solidaritate, care sunt esențiale în lumea de astăzi”.
În această zi suntem invitați să contribuim, fiecare cum putem, la crearea unei culturi a păcii, a toleranței, a înțelegerii și a non-violenței. Să promovăm diversitatea culturală și înțelegerea între numeroasele popoare de pe planetă. Putem face acest lucru în primul rând prin exemplul personal, apoi prin educație și prin campanii publice de conștientizare.
Ziua internațională a non-violenței a fost adoptată de Organizația Națiunilor Unite prin Rezoluția 61/271, la 15 iunie 2007, pentru a fi marcată la 2 octombrie — zi în care se aniversează nașterea unuia dintre cei mai mari lideri ai omenirii Mahatma Gandhi, părintele mișcării de independență a Indiei și pionier al filosofiei și al strategiei non-violenței.
Principiul de non-violență — de asemenea, cunoscut sub numele de rezistență non-violentă — respinge folosirea violenței fizice, în scopul de a obține schimbări sociale sau politice. Adesea descris ca “politica oamenilor obișnuiți”, această formă de luptă socială a fost adoptată în acțiunile în masă peste tot în lume, în campanii pentru justiție socială. Acțiunile non-violente pot fi cuprinse în trei categorii: protest pașnic și persuasiune, inclusiv marșuri; noncooperare; intervenții pașnice, precum blocadele. Din păcate, multe grupări în lume încă folosesc violența pentru atingerea scopurilor.
AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)