Facebook Twitter Email

O clădire unică în România, ridicată în urmă cu 110 ani pentru a supraveghea orașul, este Turnul Pompierilor din Satu Mare, ce a devenit cu timpul un simbol al Sătmarului datorită frumuseții sale.

Foto: (c) GIL PIETRAR / AGERPRES FLUX

Turnul Pompierilor are un trecut interesant. Dacă, inițial, turnul era al pompierilor, cei care supravegheau orașul, în perioada comunistă acesta a aparținut Securității pentru “supravegherea orașului”, iar astăzi orice persoană poate să vadă municipiul Satu Mare din vârful turnului.

Situat în centrul vechi al municipiului Satu Mare, Turnul Pompierilor a fost construit în anul 1904 la inițiativa episcopului romano-catolic Meszlenyi Gyula, fiind proiectat de Dittler Ferencz, nemulțumit de faptul că pompierii făceau rondul în turnurile bisericii și deranjau slujbele.

După demolarea fostei primării, între anii 1901 și 1904, supravegherea orașului de către pompieri se efectua din cele două turnuri ale Catedralei romano-catolice, construcție situată în apropiere, fapt ce a creat nemulțumiri și din partea clopotarilor acestei biserici. Pentru înlăturarea acestui inconvenient, la îndemnul comandantului pompierilor, Gyula Tankoczi, episcopul catolic Meszlenyi Gyula a alocat suma de 20.000 de coroane de aur pentru construirea unui turn special de supraveghere, “Turnul Pompierilor”.

“Cu toate că are peste 40 de metri înălțime, Turnul Pompierilor a fost construit foarte repede. În niciun an de la începerea construcției turnul a fost inaugurat. Până ce a existat primăria veche, pompierii făceau rondul în turnul Primăriei, în momentul în care a fost demolată și nu mai exista o clădire corespunzătoare pentru a supraveghea orașul, aici fiind un oraș de câmpie unde singurele înălțimi sunt cele pe care le ridică omul cu mâna lui, nu avem dealuri, astfel că autoritățile s-au văzut nevoite să mute în turnurile Catedralei romano-catolice serviciul de pompieri. Acest lucru deranja slujbele religioase, cu atât mai mult cu cât cantorii bisericii au observat că soldații profitau de această conjunctură și chiar duceau fete vesele în turn pentru a-și alunga plictisul. La auzul acestei vești, episcopul de atunci, Meszlenyi Gyula, a spus că va dona 20.000 de coroane de aur numai să se facă un turn și să scape de pompierii aceștia recalcitranți. Iată că episcopul este autorul, ctitorul acestui turn”, a declarat Felician Pop, directorul Centrului de Creație, autor al cărții “Istoria secretă a Sătmarului”.

Din noul turn, pompierii au supravegheat orașul, iar după închiderea sa au fost montate antenele Securității, profitându-se de înălțimea mare și de faptul că este situat chiar în centrul orașului.

“Turnul a funcționat foarte mulți ani. Pe pereți sunt scrijelite numele persoanelor care au vegheat, avem din 1904 chiar prima inscripție care spune că soldatul Dragonici s-a eliberat. După ce turnul nu a mai avut utilitate în supravegherea orașului, în regimul comunist a fost închis și transformat într-un fel de releu pentru Securitate, lucru descoperit de abia după Revoluția din 1989”, a precizat autorul.

Turnul Pompierilor are 174 de trepte pe o scară metalică în spirală, înălțimea totală fiind de 47 de metri. Baza acestuia este una rectangulară, având pereții groși de 80 de cm. De la înălțimea de 10 m turnul este cilindric, având diametrul de 3,9 metri la bază și 3 m în partea superioară. În vârf este un balcon de unde se poate vedea orașul. În vârful cupolei este montată o veche stemă a orașului, învelită în cupru.

“Turnul pompierilor este singurul de această formă din România. Mai există câteva în Europa, dar niciunul nu are nici înălțimea, nici eleganța turnului sătmărean”, susține Felician Pop.

Turnul a devenit un simbol al orașului, imaginea sa fiind redată pe mai multe vederi vechi și apare în fotografiile din centrul vechi. Datorită înălțimii, turnul oferă o privire de ansamblu asupra orașului. În 2004 a fost renovat, iar peste un an a fost deschis publicului. Prețul unui bilet pentru copii este de doi lei, iar pentru adulți de trei lei.

AGERPRES/(A — autor: Gheorghe Pietrar, editor: Cristian Anghelache)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva