Facebook Twitter Email
Bradul, cuvant preluat nealterat din tezaurul cultural al dacilor, este considerat in simbolismul spiritual un arbore sacru, care face legatura intre pamant si cer si reprezinta miscarea ascendenta a vietii. In credinta si traditia populara romaneasca, mirificul brad simbolizeaza arborele cosmic, poseda proprietati magico-mitice si este, in acelasi timp, leac pentru o sumedenie de boli. In scopuri terapeutice, cel mai mult sunt folositi mugurii de brad, care se formeaza primavara, in varful crengutelor, avand o culoare frumoasa de verde crud, spre bucuria iubitorilor de natura, care le apreciaza atat gingasia, cat si mireasma pe care o radiaza in jur.Ciobanii culeg mugurii cu lungimea de doua degete si ii mesteca in timpul lungilor deplasari prin munti, ca sa le potoleasca setea si sa-i fereasca de bolile pulmonare si chiar de spiritele rele. Dupa ce mananca 5-6 muguri pe stomacul gol, cu 15-30 minute inainte de masa, ciobanul simte improspatarea respiratiei, dezinfectarea gurii si reglarea poftei de mancare. Ajunsi in stana, fac o fiertura din muguri pe care o dau, intr-o cantitate limitata, la oile slabite pentru a le intrema.
Cetina de brad se aduna in tot timpul anului, taind ramuri tinere, lungi de 20-30 cm.

Rasina este si ea foarte pretioasa in tratarea unor boli. Aceasta se formeaza pe tulpina in locurile cicatrizate dupa raniri sau ruperi de ramuri si scoarta. Datorita continutului foarte ridicat in uleiuri eterice, rasina are actiuni dezinfectante, antiinflamatoare si cicatrizante pentru care se prelucreaza, sub forma de tinctura, uleiuri si unguente.
Cetina contine o cantitate mare de rasina, iar mugurii au, in plus, ulei eteric, taninuri si vitamine. Uleiul esential, extras prin antrenare cu vapori de apa timp de 4-5 ore, se afla intr-o cantitate destul de redusa (0,25 – 0,35 %), dar foarte valoroasa prin mirosul placut, balsamic si inviorator.

Leac bun pentru bolile de plamani
………

 
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva