Republica Panama, cu o suprafață 75.420 de km pătrați și o populație de 3.608.431 de locuitori (iulie 2014), sărbătorește ziua națională la 3 noiembrie. Aceasta marchează aniversarea proclamării independenței – 1903. Situată în America Centrală Istmică, Republica Panama are ca vecini – Marea Caraibilor, Columbia, Oceanul Pacific, Costa Rica.
Foto: (c) Globi.ro
Republica Panama are o formă alungită, pe direcția est-vest, atingând lățimea maximă în dreptul Peninsulei Azuero (circa 200 km) și cea minimă în zona Canalului Panama (87 km). Pe aceeași direcție se desfășoară un lanț muntos, cu altitudini reduse (circa 1.000 m), dominat însă de culmi vulcanice, care ating 3.475 m în Volcan de Chiriqui (Baru) din Serrania de Tabasara. Restul țării este alcătuit din dealuri înalte și depresiuni axate pe râuri. Țărmuri crestate, cu multe locuri ideale pentru porturi și însoțite de numeroase insule.
Clima este tropicală, cu temperaturi ridicate și constante (26-27 grade Celsius) și precipitații abundente (îndeosebi pe litoralul atlantic — peste 3 000 mm/an). Râuri numeroase, dar scurte, cel mai important fiind Chagres, barat în vederea formării lacului artificial Gatun (424 km pătrați), ce reprezintă o parte a sistemului de navigație al Canalului Panama. Vegetație este reprezentată de pădurea tropicală (peste jumătate din suprafața Panama) și savana, ambele formațiuni cu faună bogată. Zone naturale ocrotite incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO sunt: Parcul Natural Darien și Parcul Natural La Amistad (extins și pe teritoriul statului vecin, Costa Rica).
Republica Panama este împărțită administrativ în 11 provincii și 1 teritoriu. Limba oficială: spaniolă. Capitala: Ciudad de Panama.
Explorată de spanioli pe parcursul secolului al XVI-lea, Panama face parte din Real Audencia de Panama (1538), din Viceregatele Peru (1718) și Noua Granada (1751). La 28 noiembrie 1821, Panama își proclamă independența și intră în componența Republicii Federative Marea Columbie, după a cărei destrămare (1831) rămâne parte a Columbiei.
La 3 noiembrie 1903 se proclamă Republica independentă Panama. În 1977 sunt semnate, la Washington, Tratatul privind Canalul Panama și Tratatul privind neutralitatea permanentă și funcționarea Canalului Panama. Istoria Republicii Panama este, în bună parte, marcată de regimuri militare, în decembrie 1989, generalul Manuel Antonio Noriega fiind înlăturat de la putere. În decembrie 1999, Zona Canalului Panama a trecut în deplina suveranitate a Republicii Panama.
Panama este republică prezidențială. Șeful statului este Juan Carlos Varela Rodríguez (4 mai 2014), iar vicepreședinte Isabel de Saint Malo de Alvarado (4 mai 2014). Președintele îndeplinește și funcția de șef al statului și șef al guvernului. Președintele și vicepreședintele sunt aleși pe același buletin de vot pentru un mandat de cinci ani.
Parlamentul este unicameral — Adunarea Națională (71 de locuri; membrii sunt aleși prin vot popular pentru un mandat de cinci ani). Ultimele alegeri generale au avut loc la 4 mai 2014.
Principalele zone sau obiective: capitala Ciudad de Panama și împrejurimile, ruinele vechii capitale, Panama Vieja (cu monumente precum Palatul, Catedrala, biserica San Jose ș.a.) — inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO; orașul Colon (cu arhitectură colonială) și ruinele forturilor din apropiere, de la Portobello și San Lorenzo; ținutul Boquete, supranumit “Mica Elveție”; multe dintre numeroasele insule și insulițe, între care San Blas (care adăpostește amerindieni kunas), din Marea Caraibilor și Taboga; Archipielago de las Perlas (inclusiv stațiunea balneoclimaterică Contadora) din Golful Panama; Canalul Panama.
Foto: (c) turistik.ro
Foto: (c) turistik.ro
Foto: (c) turistik.ro
Foto: (c) turistik.ro
Panama este binecuvântată de natură cu o varietate neobișnuită de fructe tropicale, legume și ierburi aromate, folosite de bucatăria indigenă. Bucătaria panameză oferă un amestec unic de influențe spaniole, africane și americane native. Specialitățile naționale includ “ceviche” (pește marinat în zeamă de lămâie, ceapă și ardei), “patacones de platano” (banane plantain prăjite), “sancocho” (tocană de carne și legume), “tamales” (plăcintă aromată învelită în frunze de banan) și “empanadas” (pateuri cu carne sau brânză).
Relații bilaterale între România și Republica Panama
La 5 octombrie 1971, România și Republica Panama au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă, iar la 23 aprilie 1996, a avut loc deschiderea oficială a Consulatului Onorific al României la Ciudad de Panama.
În zilele de 3 și 4 noiembrie 2003, în cadrul ultimei etape a turneului început la 26 octombrie, președintele Ion Iliescu a efectuat o vizită în Republica Panama, la invitația omologului său panamez, Mireya Elisa Moscoso. Șeful statului a participat, la Ciudad de Panama, la festivitățile dedicate aniversării Centenarului Independenței statului panamez.
Canalul Panama
Foto: (c) LUCIAN TUDOSE/AGERPRES ARHIVĂ
Ion Iliescu-Panama
Foto: (c) LUCIAN TUDOSE/AGERPRES ARHIVĂ
Ion Iliescu-Panama
Foto: (c) LUCIAN TUDOSE/AGERPRES ARHIVĂ
La 30 septembrie 2013, conform MAE, valoarea totală a schimburilor comerciale dintre România și Republica Panama a fost de 12,672 milioane euro, din care 11,332 milioane euro — exporturile și 1,340 milioane euro — importurile.
AGERPRES/( Documentare — Suzana Cristache Drăgan, Doina Lecea; editor: Irina Andreea Cristea)