Trupa Hara a luat ființă în mai 2000, la Cluj-Napoca, la inițiativa profesorului de engleză Flavius Buzilă, care și-a propus să aducă un suflu nou, proaspăt în muzica românească. Trupa a fost remarcată imediat datorită creațiilor originale, extrem de inspirate, ce combină elemente de rock alternativ, electro-pop, sonorități celtice și folclor românesc, cu versuri cu mesaj, într-o interpretare originală.
Foto: (c) Liviu ȘOVA / AGERPRES ARHIVĂ
Hara înseamnă Flavius Buzilă — voce, chitară acustică, Marius Aștilean — vioară, Valentin Mușat — chitară electrică, acustică, Radu Anghel — bass, Nunu Racris — tobe, percuții.
Trupa Hara la MTV Romanian Music Awards 2004
Foto: (c) Răzvan CHIRIȚĂ / AGERPRES ARHIVĂ
Trupa Hara la Gala Premiilor Radio București, 2004
Foto: (c) Mihai POZIUMSCHI / AGERPRES ARHIVĂ
Trupa a lansat 6 LP-uri — între care ”Aiurea” (2001), ”Mai frumoasă” (2003), ”O zi” (2004), ”Interetnik” (2008) — și albumul de colinde tradiționale românești ”Marlin, Darlin-Paiș’pe colinde ș’o strigătură”, care i-au adus multe premii (cel mai bun single — 2003, 2004, 2009, cea mai bună creație — 2005, cel mai bun album — 2004, 2005, 2006, 2009).
Trupa Hara în concert, 2007
Foto: (c) Emil BADEA / AGERPRES ARHIVĂ
Trupa Hara în concert, 2007
Foto: (c) Emil BADEA / AGERPRES ARHIVĂ
În 2009, trupa se remarcă și pe plan internațional: piesa ”Plouă stele” câștigă locul 1 (din 50) la prestigiosul concurs de creație ”Song of the year”’—secțiunea Adult Contemporary desfășurat de celebrul canal muzical VH1 din SUA. Succesul se repetă și în 2013, la aceeași secțiune, cu piesa ”Calling out for you”, Hara devenind astfel prima formație românească cu un asemenea palmares.
Concert susținut de trupa Hara în Parcul Cișmigiu din Capitală, 2010
Foto: (c) Liviu ȘOVA / AGERPRES ARHIVĂ
Hara și-a făcut un adevărat atu din show-urile live, de o foarte bună prestație artistică, care au făcut deliciul zecilor de mii de spectatori, trupa având un număr record de concerte. Odată cu 2007 au venit și concertele în afara țării, Hara reprezentând România cu real succes la Bruxelles, Veliko Târnovo (Bulgaria) și chiar la Campionatul European de Fotbal, în Viena și Salzburg, unde reprezentația trupei a fost declarată de administrația locală austriacă “cel mai bun show live din programul cultural”.
În iunie 2013, Hara ajunge pe pământ american odată cu participarea la cel mai mare festival al comunității românești din SUA — ”Romanian Heritage” din Chicago. Prestația live de excepție și show-ul trupei au atras un entuziasm fără precedent în rândul spectatorilor și al presei de peste ocean, cei cinci artiști fiind determinați să mai susțină câteva concerte la cererea publicului.
Odată cu înființarea Asociației Culturale Hara (2006), formația și-a făcut un renume din organizarea, inițierea și implicarea activă în numeroase proiecte multiculturale, sociale, caritabile și anti-discriminare: Înapoi spre Viitor (Bistrița 2012-2013), Muzeul Județean Argeș — Istorie și Ecologie (Pitești 2013), Cântec pentru Tamango (2011) , NU Discriminării (alături de Trustul European pentru o Societate Deschisă 2007), S.O.S. Satele Copiilor România (2006).
În decembrie 2010, trupa lansează ”Țara din povești” — piesă cu mesaj social cu puternic impact în rândul publicului, în urma căreia, la inițiativa solistului Flavius Buzilă, apare și blogul cu același nume, care își propune să promoveze adevăratele valori ale României, prea puțin cunoscute publicului larg.
La sfârșitul lui 2012 apare un nou hit marca Hara — ”Totaya ye” — cu un sound modern și o primă colaborare a trupei cu un artist hip-hop (Mr. M). Videoclipul piesei filmat live în mijlocul a peste 10.000 de spectatori a devenit în scurt timp unul dintre cele mai populare video-uri ale anului 2013.
Videoclipul care a fost filmat în timpul festivalului ”Înapoi spre viitor”, organizat tot de trupa Hara în Bistrița, prezintă imagini din micul burg săsesc, dar surprinde și oameni obișnuiți, printre care și fiica și soția interpretului, care au acceptat să facă parte din acest clip. Imaginile cu bistrițenii care cântă piesa sunt completate cu parte din concertul susținut de trupa Hara în toamna anului 2012 în centrul municipiului.
Concert al trupei Hara la Serbările Bistriței medievale, 2012
Foto: (c) Tina ȚUCUI / AGERPRES ARHIVĂ
”Cred că este o modalitate de a face cunoscută Bistrița și peste hotare. Când am fost în Chicago ne-am întâlnit cu bistrițenii stabiliți acolo care au fost foarte impresionați să vadă imagini din orașul din care provin și în care n-au călcat de ani buni”, declara Flavius Buzilă.
Hara a ajuns în semifinala competiției organizate de VH1 ”Song of the year”, cu piesa ”Totaya ye”, după ce a primit undă verde de la nume importante din industria muzicii precum Steven Tyler de la Aerosmith, Gwen Stefani, Alicia Keys și Lenny Kravitz. Finala acestei competiții se va desfășura la sfârșitul anului 2014, cel mai probabil în luna decembrie.
”Anul trecut am fost în Chicago și am cântat această piesă. ‘Totaya ye’ a avut cel mai mare succes în America, în special în partea latină, motiv pentru care am ales-o pentru a participa cu ea la această competiție”, a declarat, într-un interviu, Flavius Buzilă, compozitorul piesei și liderul trupei Hara. El a pus reușita piesei pe seama originalității și a stilului personal, rar întâlnit mai ales în America. Mai mult, încurajat de succesul piesei, Flavius Buzilă se pregătește să facă și o variantă în limba engleză și una în limba spaniolă a acesteia.
În 2013, Hara își pune amprenta pe un nou proiect cultural de mare succes — aducerea în actualitate a pieselor Mariei Tănase, odată cu celebrarea centenarului nașterii marii artiste, printr-o interpretare originală, reinventând farmecul interbelic al Micului Paris.
AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Andreea Onogea)