Ziua internațională a educației copiilor nevăzători se marchează la 13 noiembrie, din 1946, aceasta fiind ziua de naștere a pedagogului francez Valentin Hauy (1745-1822), cel care a întemeiat prima școală pentru nevăzători din lume, la Paris, în 1784.
Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES ARHIVĂ
În 1946, în SUA, a fost votată Legea Protecției Educației Nevăzătorilor. În același an, a fost lansată prima revistă dedicată copiilor nevăzători și a fost organizată Ziua națională a educației copiilor nevăzători. Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internațional, fiind marcat în lumea întreagă.
Prin manifestările dedicate Zilei internaționale a educației copiilor nevăzători se dorește atenționarea și sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă această categorie socială. Educația nevăzătorilor nu diferă prea mult de cea a persoanelor cu vedere normală, doar cadrul didactic este diferit. Există școli speciale, unde copiii nevăzători învață materii obișnuite, precum tainele calculatorului, cu ajutorul unor echipamente speciale și îndrumați de profesori special pregătiți.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la fiecare cinci secunde, în lume, o persoană își pierde vederea. Statisticile arată că, la ora actuală, în lume trăiesc 400 de milioane de oameni cu deficiențe de vedere. Aproximativ 45 de milioane de oameni sunt complet orbi. La fiecare minut, orbește un copil.
În România sunt circa 10 mii de orbi și slab văzători. De la vârsta de 16 ani, acești oameni sunt considerați invalizi. Tot mai multe persoane în vârstă își pierd vederea din cauza tratamentului întârziat.
AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu; editor: Irina Andreea Cristea)