Republica Letonia, situată pe litoralul estic al Mării Baltice, sărbătorește la 18 noiembrie, Ziua Independenței, proclamată în 1918.
Foto: www.latvia.travel
Situată în nordul Europei, Letonia are o frontieră maritimă de 500 km și se învecinează cu Estonia la nord, Rusia la est, Belarus în sud-est și Lituania în sud.
Suprafața teritoriului este de 64.610 km pătrați. Populația țării depășește 2 milioane de locuitori. Capitala statului este la Riga, oraș cu o populație sub 1 milion de locuitori. Alte orașe importante sunt: Daugavpils, Liepaja, Jelgava, Jurmala, Ventspils, Rezekne. Porturi importante la Marea Baltică: Riga, Ventspils, Liepaja.
Limba oficială este letona, care aparține grupului indo-european, fiind asemănătoare cu lituaniana. Datorită structurii etnice, limbile rusă și germană sunt utilizate frecvent.
Relieful este predominant de câmpie, mai joasă în partea de vest, de-a lungul litoralului (57% din teritoriu sub 100 m altitudine) și colinar în sud-vest (podișul Kursa, 184 m). În zona centrală se desfășoară colinele Vidzeme (312 m), iar în partea de est — Latgale, cu altitudinea maximă de 289 m. Cea mai mare înălțime, respectiv 311,6 m, se află la Gaizinkalns. Letonia are peste 3.000 de lacuri, cele mai mari fiind Raznas și Lubans, și 750 râuri cu peste 10 km lungime, între care se numără Gauja (460 km), Daugava (lungimea totală de 1.020 km, din care 357 km pe teritoriul leton). Suprafața țării cuprinde 43% păduri, 10% mlaștini (turbă) și 3% bazine de apă dulce. Terenurile agricole ocupă 40%.
Documentele istorice arată că, în secolele X-XII, teritoriul Letoniei a fost râvnit de vikingi, ruși, lituanieni și germani. În secolul al XIII-lea, este cucerit de cavalerii teutoni, care vor guverna acest teritoriu timp de două secole ca parte a Livoniei. Denumirea de Livonia datează din perioada primei ocupații germane a teritoriilor baltice, și derivă de la cuvântul Liv, care denumea locuitorii băștinași. Odată cu Livonia, cavalerii teutoni cuceresc și Kurlanda. În secolul al XIV-lea, Riga, fondat, în 1201, de episcopul Albert al Livoniei, cunoaște, ca oraș hanseatic, o remarcabilă înflorire. În 1561, Livonia și Kurlanda intră sub stăpânirea poloneză, iar Estonia sub cea suedeză. Între 1629 și 1721, Livonia și Estonia intră sub stăpânirea suedeză, iar în perioada 1721—1918, Livonia și Estonia intră sub stăpânirea rusă, devenind parte din Imperiul Țarist. În 1795-1918, în urma celei de-a treia și ultime împărțiri a Poloniei, Kurlanda revine și ea Rusiei. La 18 noiembrie 1918, Letonia (cuprinzând Kurlanda și părți din Livonia) își proclamă independența. Letonia există ca stat din 1918, ca urmare a Tratatului de Pace de la Paris și a acordării de teritorii pe bază etnico-lingvistică.
În 1991, Letonia și-a recâștigat independența față de Uniunea Sovietică. După restaurarea de facto a independenței, statul a devenit membru al Națiunilor Unite. În 2004, Letonia a aderat la Uniunea Europeană și NATO, iar la 21 decembrie 2007, la Acordul Schengen.
În prezent, președintele țării este Andris Berzins, votat de Parlament în luna iunie 2011. Andris Berzins, un prosper om de afaceri și fost lider al uneia din cele mai mari bănci din țară, a câștigat susținerea a 53 de parlamentari din totalul de 100. El a jucat un rol important în politica țării, când statul și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică, în 1991. Premierul țării este Laimdota Straujuma.
Premierul Letoniei, Laimdota Straujuma (stg.), și Herman Van Rompuy (dr.), președintele Consiliului European
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Timp de câteva secole, Letonia a fost o țară preponderent agricolă, activitățile în domeniul naval, pescuitul și silvicultura ocupând, de asemenea, un loc important. După recăpătarea independenței, asemenea celorlalte state vecine baltice, Letonia a trecut într-un deceniu printr-o transformare rapidă pentru a trece la piața liberă.
Deși a fost sub stăpânire străină timp de aproape șapte secole, Letonia a reușit să-și păstreze vii moștenirea culturală, limba unică și tradițiile muzicale.
Relațiile bilaterale între România și Republica Letonia.
Prin telegrama Ministerului Afacerilor Străine al României din 21 februarie 1921, către Legația României la Copenhaga, România a recunoscut independența Letoniei. Prin scrisoarea din 27 ianuarie 1922 a președintelui Adunării Constituante a Republicii Letonia era comunicată României decizia parlamentului leton de a acredita un ministru plenipotențiar la București, având aceeași calitate oficială și la Varșovia. La 2 iunie 1922, a fost înființată Legația Republicii Letonia în România, cu sediul la Varșovia. Din 1924, Letonia a înființat alte consulate onorifice în România, alături de cel din Capitală, funcționând ulterior și oficiile consulare de la Galați și Constanța. Legația României în Letonia a fost înființată în mai 1929.
La 26 august 1991, România a recunoscut oficial noul stat independent Republica Letonia, relațiile diplomatice dintre cele două țări fiind restabilite la 13 septembrie 1991.
La 27 noiembrie 2001 a avut loc vizita de stat a președintelui României, Ion Iliescu, la invitația omologului său letonian, Vaira Vike-Freiberga.
Președintele Traian Băsescu și președintele Letoniei, Vaira Vike-Freiberga s-au întâlnit, la 28 septembrie 2006, la București, cu prilejul celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei. În perioada 2-4 martie 2011, președintele Republicii Letonia, Valdis Zatlers, a efectuat o vizită oficială în România, la invitația șefului de stat român, Traian Băsescu. A fost prima vizită de stat, în România, a unui președinte leton de la restaurarea independenței Republicii Letonia.
La 11 octombrie 2001 a avut loc vizita oficială a prim-ministrului Adrian Năstase, în cadrul căreia a participat la Conferința “Dimensiunea socială a procesului de extindere a Uniunii Europene” și a avut o întrevedere cu omologul său letonian, Andris Berzis.
La rândul său, la 25 martie 2002, premierul Republicii Letonia, Andris Berzinis, a efectuat o vizită în țara noastră, cu prilejul participării la Summit-ul ”Primăvara noilor aliați” desfășurat la București.
La 13 septembrie 1991, a avut loc vizita ministrului Afacerilor Externe, Adrian Năstase. La 30 mai 2013, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a efectuat o vizită în Letonia. Parte a unui turneu în Țările Baltice — Lituania, Letonia și Estonia (29-31 mai 2013), vizita oficială a ministrului Titus Corlățean la Riga a fost prima vizită a unui ministru român al Afacerilor Externe după 1991.
În perioada 9-10 februarie 2011, ministrul leton al Afacerilor Externe, Girts Valdis Kristovskis, a efectuat o vizită în România, la invitația omologului său român, Teodor Baconschi, iar la 26-27 noiembrie 2013, Edgars Rinkevics, ministrul afacerilor externe al Republicii Letonia, s-a aflat în România, în contextul desfășurării, la București, a Summit-ului Premierilor din China și din Europa Centrală și de Est.
Potrivit MAE, schimburile comerciale ale României cu Republica Letonia se derulează, în principal, în baza Tratatului de Aderare, semnat la 25 aprilie 2005, cu respectarea principiilor instituite de regulile pieței interne comunitare și cele ale politicii comerciale comune a Uniunii Europene.
Conform Portalului Românesc de Comerț Exterior, în 2013, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Letonia a fost de 42,19 milioane euro, din care exporturi românești 26,62 milioane euro și importuri din Letonia 15,57 milioane euro.
AGERPRES/(Documentare — Roxana Mihordescu, Doina Lecea; editor: Irina Andreea Cristea)