Ziua internațională fără fumat se marchează în acest an la 20 noiembrie. Stabilită la inițiativa și sub auspiciile “Uniunii internaționale contra cancerului” (International Union against Cancer) pentru a treia zi de joi a lunii noiembrie, în fiecare an, Ziua internațională fără fumat este marcată prin manifestări organizate sub îndrumarea Societății Americane pentru Cancer și a asociației “American Lung Association”.
Foto: (c) NICOLAE BADEA / AGERPRES ARHIVA
Consumul de tutun rămâne în SUA principala cauză a îmbolnăvirilor și a morți premature. Aproximativ 42 de milioane de americani sunt fumători, reprezentând puțin sub 1 la 5 adulți. În 2012, 13,4 milioane de persoane erau fumători de trabuc și 2,3 milioane erau fumători de pipă — alte forme periculoase ale dependenței de tutun.
La 18 noiembrie 1976, Divizia California a “American Cancer Society” a reușit să convingă un milion de fumători să renunțe pentru o zi la acest obicei dăunător sănătății lor și a celor din jur. Un an mai târziu, în 1977, a treia zi de joi din noiembrie a fost celebrată în SUA la nivel național ca zi fără tutun.
Deși data la care a fost stabilită Ziua internațională fără fumat este plasată oficial în 1977, manifestări ale evenimentului au avut loc din 1971, când guvernatorul Arthur P. Mullaney i-a convins pe toți fumătorii din Randolf, Massachusetts, să renunțe o zi la țigări și banii economisiți să-i doneze școlilor din regiune. El a fost cel care a instituit “Smokeout”. Succesul obținut a fost menționat în cotidianul “Monticello Times” din Minnesota, care i-a dat evenimentului un nume: D-Day, sau Don’t Smoke Day. D-Day s-a răspândit în statele învecinate, devenind cu timpul Great American Smokeout.
La conferința țărilor central-est europene, desfășurată la Varșovia în 2002, s-a decis declararea unor zile de promovare a luptei contra fumatului și organizarea campaniilor prin care să fie explicate populației avantajele renunțării la fumat.
Tabagismul este considerat o maladie care are toate atributele unei epidemii, tutunul aflându-se la originea a aproximativ 25 de boli ce pun în pericol viața, pentru multe dintre ele existând posibilitatea de a fi evitate, întârziate sau atenuate dacă se renunță la fumat.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în lume există peste 1,1 miliarde de persoane care fumează, dintre care peste 200 de milioane sunt femei. În fiecare an se înregistrează cca. 3,5 milioane de decese provocate de fumat. La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumători. Pe scară mondială, decesele datorate tutunului sunt în număr mai mare decât cele cauzate de SIDA, TBC, mortalitatea maternă, accidente de circulație, sinucideri și crime. Efectele negative ale fumatului nu se limitează la cel care fumează, ele se răsfrâng dramatic și a celor aflați în apropiere. Doar 15 % din fumul de țigară este inhalat de cel care fumează, restul de 85% putând pătrunde în plămânii vecinilor.
O altă zi împotriva fumatului — Ziua mondială fără tutun — se marchează, din 1988, la 31 mai, la inițiativa și sub auspiciile Organizației Mondiale a Sănătății.
AGERPRES/ (Documentare-Dumitrescu Daniela, editor: Mariana Zbora-Ciurel)