Programul Voluntarii Națiunilor Unite (United Nations Volunteers) este organizația ONU care contribuie la pace și dezvoltare prin intermediul voluntariatului, la nivel mondial.
Foto: (c) youth-portal.com
UNV contribuie la pace și dezvoltare prin pledarea pentru recunoașterea voluntarilor, integrarea voluntariatului în programarea planurilor de dezvoltare și mobilizarea voluntarilor dintr-un mediu divers, inclusiv voluntari ai ONU cu experiență, în acțiuni desfășurate pe tot mapamondul. UNV consideră voluntariatul universal și cuprinzător, și recunoaște această activitate în diversitatea sa, precum și valorile pe care le susține: voința liberă, dăruirea, angajamentul și solidaritatea.
Voluntariatul reprezintă un mijloc puternic de angajare a oamenilor în abordarea problemelor de dezvoltare, care poate transforma ritmul și natura progresului. Voluntariatul aduce beneficii atât pentru societate, în ansamblu, cât și pentru voluntarul individual prin întărirea încrederii, solidarității și reciprocității în rândul cetățenilor și prin crearea de oportunități de implicare.
UNV are o istorie în recunoașterea tinerilor ca forță puternică în progresul păcii globale și în dezvoltare, angajând această forță în proiecte și programe, din 1970. În decursul celor peste 40 de ani de activitate, UNV a desfășurat activități de cooperare tehnică cu guvernele, societatea civilă și organisme regionale.
Cu sediul la Bonn, Germania, UNV activează în aproximativ 130 de țări anual. Cu unități teritoriale în 86 de țări, organizația este reprezentată prin birourile Programului ONU pentru Dezvoltare (UNDP) și raportează Bordului Executiv al UNDP. Coordonatorul Executiv al UNV este Richard Dictus, din Olanda, de la 2 ianuarie 2013.
UNV mobilizează direct peste 7.500 de voluntari ca ”Voluntari ONU”, în fiecare an. Candidații sunt recrutați atât din state dezvoltate, cât și din cele în curs de dezvoltare (peste 75%). Vârsta minimă pentru voluntari este 25 de ani, iar vârsta medie este 37 de ani.
Ariile tematice în care se desfășoară programele UNV sunt: Agricultură, Copii, Societatea civilă, Cultură și sport, Educație, Asistență electorală, Ajutor de urgență, Mediu, Concentrarea pe hrană, Egalitatea de gen, Guvernanță, HIV/SIDA, Sănătate, Drepturile omului, Tehnologia comunicațiilor și telecomunicațiilor, Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, Grupuri marginalizate, Voluntariat online, Parteneri, Pace și soluționarea conflictelor, Persoane cu dizabilități, Sărăcie, Sectorul privat, Refugiați și persoane strămutate, Tineret. În plus, UNV derulează cinci programe globale: Securizarea accesului la serviciile sociale de bază, Rezistența comunității în domeniul mediului și reducerii riscurilor de dezastru, Construirea păcii, Tineret și Dezvoltarea capacităților naționale prin scheme voluntare.
Deși, istoric, UNV s-a concentrat pe implicarea tinerilor în proiecte și mobilizare, activitatea sa nu a fost ghidată după o abordare sistematică, programată pe nivele, pentru angajarea tinerilor în acțiunile desfășurate. Astfel, când secretarul general al ONU a făcut apel la ”crearea unui program pentru tineri voluntari sub umbrela Programului Voluntarii ONU”, în Agenda sa de acțiune pe cinci ani, din 2012, UNV a interpretat solicitarea în sens mai larg, luându-și angajamentul să dezvolte o abordare cuprinzătoare, la nivel de organizație, pentru angajarea tinerilor. Ca urmare, a derulat o consultare amănunțită cu părțile implicate, inclusiv entități ale ONU, organizații ale societății civile, organizații de voluntariat, experți în domeniul tineretului și tineri, precum și o revizuire a mobilizării tinerilor. Aceste măsuri au fost luate pentru o mai bună înțelegere a realităților tinerilor în secolul al XXI-lea și pentru analizarea celor mai bune practici și tendințe în domeniul voluntariatului în rândul tinerilor, la nivel mondial. Rezultatul a fost dezvoltarea Strategiei UNV pentru voluntariatul tinerilor 2014-2017 (UNV Youth Volunteering Strategy).
UNV publică un Raport Anual, care prezintă activitatea și realizările Voluntarilor ONU în lupta pentru pace și dezvoltarea umană durabilă. Raportul din 2013, ”Volunteering for the World We Want” evidențiază parteneriatele și rezultatele UNV și atestă angajamentul, creativitatea și talentul voluntarilor ONU, ale tinerilor voluntari ONU și ale voluntarilor online.
AGERPRES/ (Documentare-Roxana Mihordescu, editor: Irina Andreea Cristea)