Facebook Twitter Email

“Doamna atletismului românesc”, o veritabilă legendă a sportului din țara noastră și din lumea întreagă, Iolanda Balaș-Soter, împlinește vineri 78 de ani, singura atletă din România dublă campioană olimpică sărbătorindu-și aniversarea în plină activitate, din funcția de președintă a Fundației atletismului românesc, precum și din cea de președintă de onoare a FRA.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FLUX

Născută la Timișoara pe 12 decembrie 1936, Ioli Balaș, cea care deschide Galeria gloriilor, Hall of Fame, a IAAF, a fost dublă campioană olimpică, în 1960, la Roma, și 1964, la Tokyo, intrând în istoria sportului nu numai prin performanțele sportive (a stabilit nu mai puțin de 14 recorduri mondiale, ducând peformanța supremă de la 1,75 m, până la 1,91 m, într-o perioadă în care se sărea prin foarfecă, în groapa cu nisip), dar și ca imagine de referință pentru triumful unui sportiv: deși concursul atletic din acea zi se încheiase de mai bine de 2 ore, zecile de mii de spectatori au rămas neclintiți în tribunele Stadionului olimpic din capitala niponă doar pentru românca rămasă singură la înălțimea de 1,80 m, dar și-a continuat patetica luptă cu ea însăși, câștigând cu 1,90 m. Imaginea ei, așezată în nisipul ud, dar cu figura zâmbitoare și brațele ridicate într-un “V”, al victoriei, pe fundalul unor tribune înțesate în toiul nopții reprezintă și acum unul dintre simbolurile sportului mondial.

Pentru a-i depăși recordul mondial, de 1,91 m, stabilit în 1961, a fost nevoie ca sportivele, antrenorii, specialiștii în biomecanică să studieze și să schimbe, de două ori, stilul de săritură, trecând de la clasica foarfecă, la răsturnarea laterală și apoi, la Fosbury Flop, cu care s-a trecut la 1,92 m în 1971, după 10 ani de la isprava româncei.

Campioană europeană de 3 ori, deținătoare a recordurilor în 100 de stadioane din întreaga lume (cel de la Rio de Janeiro este și acum în vigoare), Iolanda Balaș-Soter este, poate mai mult decât o mare sportivă, o animatoare în acest domeniu pe care continuă să-l slujească și astăzi, cu toată forța, priceperea, civilitatea și inefabilul ei farmec. A fost președintă a Federației române de atletism între 1988 și 2005, postură din care a sprijinit mulți atleți și atlete să facă dificilul pas de la activitatea sportivă la cea “civilă”, unii au ajuns miniștri, președinți de federație, la rândul lor, reprezentând un veritabil model de viață. La Mulți Ani, doamnă Ioli!

AGERPRES (autor: Lucian Oprea, editor: Teodora Oprea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva