La Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, cercetătorii români au câştigat anul acesta 49 de medalii. Un senzor pentru detectarea hepatitei şi a cancerului şi un aparat de propulsie fără sursă de energie proprie sunt câteva dintre invenţiile de aur care au primit ieri diplome şi în România.
România şi-a premiat ieri simbolic inventatorii care au luat 24 de medalii de aur, 18 de argint şi 7 de bronz la Salonul de Inventică de la Geneva, din 6 – 10 aprilie. Românii au primit şi cele mai multe premii speciale la Geneva – 20, oferite de diverse institute şi asociaţii internaţionale. Din 49 de oameni care au fost trimişi la Geneva, toţi s-au întors cu medalii, au spus reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), la premierea simbolică de ieri. Practic, România a fost a patra ţară ca rată de participare la această gală a inventatorilor.
Pentru că a fost criză, în ultimii doi ani oamenii de ştiinţă nu au mai primit premii în bani. „Există o lege care ne interzice să dăm premii în această situaţie de criză. Din acest motiv, la momentul acesta, singura posibilitate este să acordăm din nou diplomele şi medaliile”, a spus Dragoş Ciuparu, preşedinteleANCS. Nici înainte nu se dădeau cine ştie ce bani pentru cercetătorii care obţineau rezultate importante la astfel de târguri: 200 – 300 de lei.
Bazalt pentru termoizolare
VIDEO/Variantă pentru cei ce se tem de seisme! Un gălăţean a inventat cuşca anticutremur
Unii dintre câştigătorii de aur de la Geneva au mai puţin de 30 de ani. Sunt foarte pasionaţi de cercetare. Răzvan Vasiu are 26 de ani şi este arhitect. Lucrează la Institutul de Cercetare şi Design Tehnologic din Cluj-Napoca şi anul acesta a făcut echipă cu un alt coleg, Dan Coadă, pentru a realiza spumă de bazalt celular cu pori închişi. Invenţia lui este un pic atipică pentru un arhitect, dar Răzvan spune că are legătură cu construcţiile şi, implicit, cu arhitectura. „Majoritatea materialelor pentru termoizolare au proprietăţi relativ similare. Dar noi am vrut un material care să ne ajute mai mult. Bazaltul este un element care se găseşte cu uşurinţă în natură. Iar spuma realizată din el este mai ecologică şi foloseşte mai puţină energie pentru realizarea ei”, a spus arhitectul. Pentru aceeaşi invenţie, Răzvan a mai primit alte două premii: Premiul Asociaţiei Cercetătorilor din Malaysia şi Premiul special OSIM.
A doua medalie de aur
Un alt tânăr medaliat cu aur este Marian Velea, 28 de ani, de la Universitatea Transilvania din Braşov. El a inventat un panou cu miez celular expandat, care se foloseşte la construcţia vehiculelor aeriene, terestre sau maritime. „Acest tip de panou este cunoscut ca «panoul sandviş», însă noutatea celui inventat de mine constă în geometria miezului celular şi a modului de fabricare”, a spus Marian Velea.
O altă cercetătoare, premiată pentru a doua oară cu aur, este Raluca-Ioana van Staden, care a inventat un senzor cu multiple aplicaţii pentru detectarea diverselor boli. Anul trecut, cercetătoarea a inventat un alt senzor prin care se detecta numai cancerul. În acest an, ea a făcut un sistem care înglobează mai mulţisenzori şi care poate fi folosit şi pentru hepatită, dar şi în domeniul farmaceutic.
Tot în domeniul medical, Emil Godeanu, 59 de ani, un inginer din Craiova, a inventat un aparat cu aplicabilitate în toate operaţiile chirurgicale. Se numeşte radiocauter şi foloseşte unde radiomodulate cu o frecvenţă de 4 megahertzi. „Rezultatul este că aceste aparat separă perfect ţesutul fără edem – ceea ce duce la o vindecare rapidă, fără cicatrici a acestuia”, a spus Emil Godeanu.
24de medalii de aur au câştigat românii la Geneva, unde au participat 1.500 de cercetători.
Medaliaţii cu argint şi bronz la Salonul de Inventică de la Geneva
Argint:
– Mitică Drăguşin
Tehnologie de obţinere a materialelor şi dispozitivelor de utilizare a acestora la manipularea în siguranţă a substanţelor periculoase şi a altor substanţe poluante.
– Ioan Dorobanţu şi echipa
Procedeu de obţinere a markerului enzimatic acid 3,6-dicloro-2-metoxibenzoil-hexametilendiamin-glutaraldehid-fosfatază alcalină
– Mihai Petrovici şi echipa
Detector de radiaţie de tranzitie de înaltă eficienţă, rată de numarare şi rezoluţie de poziţie în doua axe de coordonate.
– Mihail-Felix Dumitrescu
Twist & Lock mortarless concrete blocks. For building wall assemblies, to form cavity walls and to accommodate both thermal insulation to the thickness required by Passive House standards and non-limiting types of materials/methods for facades.
– Dan Anuşca şi echipa
Metodă de conservare a grefelor osoase utilizate în transplant.
– Florian Popa şi echipa
Echipament pentru tratamentul peritonitelor acute severe prin lavaj intraperitoneal activ controlat.
– Monica Butnariu şi echipa
Procedeu şi produs pe bază de extracte de gălbenele îmbogăţite cu zinc cu acţiune antiacneică şi antipruriginoasă
– Iulian Vasile
Sistemul de deplasare dreptunghiular a lungul a două direcţii.
– Valentin Silivestru şi echipa
Rotor centrifugal
– Dan Ursescu şi echipa
Cameră de ardere pulsatorie policarburantă
– Roxana Radvan şi echipa
Microscop cu laser pentru curatarea obiectelor de arta 2D.
– Septimiu Adrian Moldovan şi echipa
Reţea inteligentă de monitorizare a microclimatului şi concentraţiilor poluanţilor cu aplicare în identificarea şi controlul efectului acestora asupra componentelor artistice din clădiri istorice, muzee şi galerii de artă.
– Augustin Semenescu şi echipa
Arzător recuperativ cu tuburi termice
– Alexandra Ene şi echipa
Dispozitiv medical invaziv pentru reconstrucţia peretelui semirigid al cavităţii toracice şi procedeu de realizare a acestuia.
– Petre Lucian Ogruţan şi echipa
Metodă pentru protecţia la scurtcircuit şi supratensiune a receptorilor de energie electrică.
– Marian Petre şi echipa
Procedură şi Instalaţie pentru cultivarea ciupercilor comestibile şi medicinale.
– Remi Rădulescu şi echipa
Detector de gaze portabil,cu exhaustor.Premiul special Taiwan.
– Constantin Ivanovici şi echipa
Balast electronic, destinat conectării la reţea a lămpilor cu halogenuri metalice.
Bronz:
– Mihai Petrovici şi echipa
Detector cu plăci rezistive, pentru măsurători de timp de zbor cu citire a semnalului pe trasee de semnal realizate din Cu şi electrozi de înaltă rezistivitate.
Premiul special Asociatia Inventatorilor Taiwan.
– Marian Popescu şi echipa
Sisteme de pliere a aripilor rampelor de stropit pentru culturile de câmp
-Paul Găgeanu şi echipa
Sistem de reglare a distanţei dintre tăvălugi la valţurile duble universale
– Carmen Mateescu şi echipa
Instalaţie de biogaz pentru gospodării individuale din mediul rural.
– Claudiu Apostol Nicolescu
Pat rabatabil manual
– Vasile Loghinescu
Sistem de optimizare a aderenţei dintre pneu şi calea de rulare la autovehicule
– Corneliu Birtok Băneasa
Deflector integrat pentru radiaţiile termice provenite de la radiatorul de răcire al motoarelor cu ardere internă.
Continuarea si mai multe detalii: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Romanii-in_elita_mondiala_a_inventatorilor_0_464954093.html?utm_term=nl-link&utm_source=nl-general&utm_content=324589%40gmail.com&utm_medium=newsletter&utm_campaign=Adevarul-Newsletter-20110419