Complexul de agrement pentru schi din stațiunea Slănic Moldova, investiție realizată în premieră pentru județul Bacău, este gata să-i primească pe primii turiști pasionați de acest sport.
Foto: (c) CORNEL CEPARIU / AGERPRES ARHIVA
“Instalațiile de telescaun, de zăpadă artificială și iluminat nocturn, precum și celelalte utilaje ori echipamente din dotare au fost verificate la amănunt. Și tarifele pentru folosirea telescaunului au fost calculate și aprobate. Practic, au fost analizate toate detaliile tehnice și organizatorice, astfel că pârtia de schi să se prezinte în cele mai bune condiții la deschiderea sezonului. A căzut și prima zăpadă. Cum stratul e deocamdată prea subțire, așteptăm pentru zilele următoare anunțate temperaturi mai scăzute și ninsori”, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Ionel Floroiu, vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, la finalul ultimei inspecții privind funcționarea instalațiilor.
Totodată, potrivit lui Romil Botezatu, directorul Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și coordonarea activității de Salvamont din subordinea Consiliului Județean, la stabilirea prețurilor de utilizare a acestei noi baze de agrement și sportive din Slănic Moldova “s-a ținut cont de consumul de energie electrică, de manopera orară a personalului de exploatare, de cheltuielile cu dotarea pârtiei, consumul de apă utilizată de tunurilor de zăpadă, al carburantul necesar, valoarea prestării serviciilor de colectare a deșeurilor, cheltuielile cu marcarea traseelor montane din munții Nemira și omologarea lor”.
“Au fost fixate tarife pe număr de urcări cu telescaunul și, separat, pentru abonamente. Astfel, adulții vor plăti 5 lei/o urcare, 25 de lei/6 urcări, 50 de lei/12 urcări, 60 de lei/un abonament pe o zi sau 100 de lei/un abonament valabil două zile. Pentru preșcolari, elevi și studenți, tarifele vor fi de 3 lei/o urcare, 15 lei/6 urcări, 30 de lei/12 urcări, 40 de lei/abonament de o zi și 60 de lei/abonament de două zile”, a precizat Romil Botezatu.
Complexul de agrement pentru schi Slănic Moldova, ce cuprinde o pârtie de schi de 1,5 km, tunuri de zăpadă, mașini de tasat zăpada pe pârtie, o linie de telescaun, instalație de iluminat nocturnă, dar și un centru de informare pentru turiști și loc de joacă pentru copii, a fost realizat, în parteneriat, de Consiliul Județean Bacău și Primăria Slănic Moldova.
Valoarea totală a acestei baze de agrement depășește 24 de milioane de lei, din care 8,7 milioane reprezintă asistență financiară nerambursabilă din fonduri europene prin Programul Operațional Regional, diferența de 17 milioane fiind contribuția Consiliului Județean Bacău.
“Investiția va aduce un aflux de turiști pe perioada iernii în stațiune, ce are o capacitate de cazare de peste 3.000 de locuri. Ne așteptăm la un aflux de oaspeți din județele din sud-estul țării, care nu au asemenea instalații, dar și din Republica Moldova ori Ucraina, obișnuiți să vină în stațiune și care au, de acum, un motiv în plus să ne viziteze. Vom fi gazde bune, de asemenea, pentru loturi de sportivi ce doresc să-și desăvârșească pregătirile de iarnă la Slănic, unde, de curând, a fost finalizată și o sală de sport, iar în construcție se află, în preajma orașului, și un bazin de înot acoperit, investiție finanțată cu sprijin financiar european și local, ce se va adăuga piscinelor existente în prezent în două complexe hoteliere private”, a declarat pentru AGERPRES Andrei Șerban, primarul localității.
AGERPRES/(AS — autor: Cornel Cepariu, editor: Cristian Anghelache)