Facebook Twitter Email

A lasat o multinationala din Bucuresti pentru o afacere cu fructe de padure intr-un sat din judetul Iasi

Alin Aignatoaei (33 de ani) a pariat in urma cu trei ani pe o plantatie de zmeura, lasand in urma jobul dintr-o multinationala din Bucuresti pentru Poiana Deleni, judetul Iasi. A inceput cu o investitie relativ mica, de 3.000 de euro, extinzandu-se treptat si spre alte soiuri de fructe de padure.

A pornit in 2012 cu drajoni de zmeura si o suprafata de aproximativ 0,15 hectare. In primavara anului trecut a replantat zmeura si a infiintat o suprafata de 0,5 hectare. Tot in aceasta perioada, antreprenorul a reusit sa achizitioneze si sa planteze pe un teren de 0,3 hectare si alte fructe de padure (mure, afine, coacaze, agris), dar si capsuni. Investitia initiala a fost de aproximativ 3.000 euro, pe parcurs suma fiind reinvestita integral.

In acest moment plantatia detinuta de Alin Aignatoaei se intinde pe o suprafata de 0,8 hectare. In urmatorii 2-3 ani acesta spera sa se extinda pe toata suprafata pe care o detine (2 hectare) cu capsuni si celelalte fructe de padure.

Profit din legume bio: ce afaceri au corporatistii care au trecut la munca pamantului

Profit din legume bio: ce afaceri au corporatistii care au trecut…

“In Romania nu este foarte raspandit acest gen de afacere. Probabil si pentru faptul ca romanii sunt printre cei mai mici consumatori de fructe de padure din lume. Educatia la noi este concentrata pe consumul carnii, in special al celei de porc (daca ar fi alta si mai grasa, aia ar fi preferata). Probabil o frustrare ramasa din cauza fostului regim”, povesteste pentru wall-street.ro Alin Aignatoaei.

Potrivit acestuia, principala problema care poate aparea pe parcurs o reprezinta bolile plantelor, prezente chiar de la achizitionarea acestora sau prin contaminarea cu alte culturi de fructe si legume din vecinatate. Un alt aspect mentionat de agricultor il constituie furturile de pe plantatie. “In primavara lui 2014, imediat dupa ce am replantat zmeura, mi s-au furat sute de drajoni. Am depus reclamatie la politie. Autorii au ramas anonimi. Acest lucru a insemnat cateva cheltuieli suplimentare si anume paza, construirea unei colibe din baloti de paie. Am fost furat de 3 ori, iar terenul despre care e vorba nu se afla in camp, ci langa casa”, spune Aignatoaei.

Pe lista de investitii pentru acest an antreprenorul a trecut formarea unui iaz de circa 500 mp si construirea unui bazin de colectare a apei (acestea sunt necesare pentru ca urmareste marirea suprafetei cultivate), achizitionarea de alte plante pentru a se apropia de 1,5 hectare de cultura, achizitionarea de mici utilaje. “Pe termen mediu, urmaresc si achizitionarea de teren pentru a avea in final o plantatie de minim 5 ha”, completeaza Alin Aignatoaei.

In privinta profitului, antreprenorul spune ca a incheiat anul trecut cu o suma care i-a permis “sa traiasca onorabil”, estimarile pentru 2015 fiind de circa 12.000 de euro.

 “Profitul difera in functie de ce cultura de fructe de padure exista. Dar si de modul de valorificare a produselor. Daca vinzi la intermediari poti obtine un profit in jur de 10.000 si 15.000 euro/ha, iar daca vinzi cu pretul final, poate creste la 20.000-25.000. Am cunoscut persoane care se lauda ca au profituri mult mai mari. Cineva spunea ca are un profit de 50.000 euro la 1 ha de mure. Sunt foarte multi escroci care cauta sa vanda material saditor promitand oamenilor onesti ca vor avea productii mari si profituri la fel. Sunt minciuni, iar unii oameni cad in asemena capcane”, spune Aignatoaei.

Pana acum a vandut produsele la cateva cofetarii, la un intermediar, dar si la foarte multe persoane care au aflat de plantatie. “Cea mai mare cerere vine de la intermediari, dornici sa castige bani prin manevre usoare si putin stresante”, completeaza agricultorul.

In cazul fructelor de padure pretul en-gross variaza intre 10 si 14 lei/kg, in functie de perioada vanzarii. “Spre exemplu, eu am doua soiuri de zmeura remontanta. Ea produce fructe din iunie si pana vine inghetul. Acum 2 ani am mancat zmeura proaspata la inceputul lunii decembrie. Evident ca atunci este o cantitate mai mica de fructe, culesul e mai dificil si creste costul cu aceasta munca, dar si al fructelor. La persoanele care imi solicita fructe, vand cu acelasi pret ca si la intermediari. Pentru ca eu nu stau pe piata sa astept clientul, ci le furnizez direct si imediat cum le-am cules. Pretul capsunilor variaza, la fel, in functie de perioada. Am tot doua soiuri remontante si coacerea e pana la inghet. Vara, in plin sezon se vinde cu 4 lei/kg, urmand ca in lunile friguroase sa urce pana la 10lei/kg”, afirma Alin Aignatoaei.

El ofera cateva sfaturi celor care doresc sa inceapa o astfel de afacere. Astfel, o suma initiala avuta in vedere variaza intre 15.000 si 20.000 de euro, in functie de mai multi factori. “Daca se va lucra cu utilaje mari, se va planta mai putin material saditor. Daca se va actiona cu utilaje mici, eventual manipulate manual, distanta dintre randuri se poate micsora, iar asta permite plantarea unui numar mai mare de material saditor. Alt factor important este cel a speciei care urmeaza a fi plantata. Fiecare dintre plante are un anumit pret de achizitie. Un alt lucru important este acela al densitatii pe fiecare specie. Spre exemplu, la 1 ha de zmeura se poate planta un numar aproximativ de 8.000 de drajoni, pe cand murele necesita intre 3.500 si 4.000 de drajoni. La fel, la 1 ha de afin se poate planta pana in 3.000 de puieti, iar la coacaz sau agris peste 4.000. Investitia initiala inseamna costul plantelor, muncile agricole, instalatia de picurare, alte materiale”, detaliaza antreprenorul.

Costurile anuale reprezinta plata culesului si lucrarile de intretinere (cosirea buruienilor dintre randuri, smulgerea buruienilor de pe randul cu plante, tratamentele (unde este cazul), ingrasamintele). Investitia se poate amortiza in 2-3 ani in cazul fructelor de padure, la capsuni in anul 2, iar in unele cazuri chiar in primul an.

Autor Alina Stan
Sursa: wall street

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva