Toți cei cu numele de “Ion” sau “Ioana” au fost udați miercuri în râul ce trece pe lângă biserica din satul sibian Tălmăcel, unde câțiva juni îmbrăcați în costume tradiționale românești păstrează de la Marea Unire obiceiul “Udatul Ionilor”, conform Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul – Junii” Sibiu.
Foto: (c) facebook.com
După slujba religioasă, spre râul din sat pornește un alai format din feciori călări ce poartă steaguri tricolore, copii și juni îmbrăcați tradițional, un car alegoric tras de boi împodobiți cu țesături și mărgele și mai în urmă măgărușii cu moșul și baba din paie. Ajunși la râu, pe versuri tradiționale, junii îi udă rând pe rând pe toți ce poartă numele de “Ion” sau “Ioana”. Ionii și Ioanele sunt udați doar pe cizme, ca într-un ritual de purificare.
Unul dintre personajele cheie ale obiceiului este Borcănel, singurul sibian din satele din Mărginimea Sibiului care mai are o pereche de boi. Pentru păstrarea obiceiului și întreținerea boilor, atât Borcănel, cât și junii primesc bani de la Primărie.
La Tălmăcel sunt 1.300 de suflete, vreo 400 de case și în fiecare gospodărie cel puțin un Ion sau o Ioană.
Primarul Constantin Barbu crede că originea acestei sărbători este o legendă cu sătenii care au fost plecați la Marea Unire de la Alba Iulia și s-au întors acasă de Sfântul Ioan. Astfel de atunci se pare că există acest obicei.
“Udatul Ionilor” de la Tălmăcel este urmat de sărbătoarea Burduhoșilor din localitatea Cârța, județul Sibiu, care are loc joi, 8 ianuarie.
AGERPRES/(A — autor: Isabela Paulescu, editor: Ștefan Gabrea)